Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Nápad na Web aplikaci pro programátory aneb jak "přechytračit" Čínu

New YorkAsi každý tuší, že dříve nebo později se bude dělat všechno v Číně, snad kromě slivovice, tlačenky, vepřových kolen a třeba kromě Terryho ponožek, jak jsem již psal v některých příspěvcích v rubrice Made In China.

"Made in China is the idea that everything we buy, see, or touch is made in China..."
(Source: China in transition)

Jsem rád, že už kdysi před lety jsme se shodli se známými kolem, že pouhý prodej, tj. přesun krabic od výrobce ke spotřebiteli, nemá dlouhého trvání. Je to jen otázka času, kdy se trh nasytí v nějaké oblasti a pouhý prodejce bude muset opustit trh, neboť ho obyčejný nákup-prodej neuživí. (V nejlepším případě musí rozšířit své portfolio krabic o jiný sortiment, aby mohl dále něco prodávat.)

Vemte si třeba trh s počítači - kolik tady bylo před lety firem, co PC přímo montovaly, prodávaly a kde jsou? Počítače se nyní prodávají jako housky v supermarketech, podobně jako horská kola, hifi soupravy a značkové víno.


Jedině znalosti a služby mají nějakou hodnotu!

Již vícekrát jsem zde psal, že jedině znalosti a služby mají nějakou trvalejší hodnotu ve všech oborech, což je mnohokrát ověřená zkušenost.

Má v dnešní době nějakou cenu "jen" prodávat třeba databáze? Nebo dokonce ztrácet čas jejich vývojem a následným prodejem? Většina špičkových databází je stejně zdarma pro normální použití, od open-source produktů typu PostgreSQL, až po MS SQL nebo Oracle XE s omezením na 1 procesor a 4GB dat.

Firmy se poučily, takže se většinou živí poskytováním služeb, případně když už něco prodávají, tak je to jen doplněk k free produktům. Kolik známe všichni špičkových software systémů zdarma? Dělá snad někdo vývoj něčeho, co je už hotové (dostupné jako freeware) a snaží se to prodávat?

A teď to srovnejme s trhem služeb:

Kolik je schopen vydělat specialista na implementaci CRM systému nebo kompletního informačního systému, tj. databází v RAC konfiguraci, aplikačního serveru, včetně GUI pro klientské počítače, mobilní zařízení, či Internet? Co takhle 5.000,- USD za den?

Víte kolik "sype" třeba poskytování školících služeb? Týdenní školení na základní administraci Oracle dB +/- 50 tisíc, školení profesionála na SAP +/- 80 tisíc / 1 osoba, tj. při počtu 10-20 lidí v učebně je to celkem kolik za týden?

Nevím, ale poměr cena-výkon, tj. time & money, se mi zdá trochu výhodnější u služeb, jak "ztrácet" čas třeba prodejem počítačů, prodejem domén, či čekáním na napálené návštěvníky nějaké zaparkované domény plné reklam. Neříkám, že tím nelze také vydělávat, naopak, je plno lidí, co se tím na světě stále velmi dobře živí. Jde o ten poměr vynaloženého času a potenciálního zisku.

Hlavně, jde o způsob myšlení, který se liší a který každému, kdo si jen registruje domény nebo vytváří MFA weby jen kvůli Adsense reklamám, brání v rozletu a patlá mu hlavu neustálým sčítáním drobných z "clicků" a násobením drobáků počtem registrovaných domén.


To je teorie, kde je ale konečně nějaký nápad?

Kamarád v US si sem tam objednává pizzu nebo "čínu" po telefonu a dlouhou dobu ho štvalo, že pokaždé to zvedne nějaký jiný čínský chalan, kterému není moc rozumět. Tak si jednoho volného dne sedl k PC a navrhnul "pro sebe" jednoduchý Web objednávkový systém pro čínskou hospodu s databází jídel na výběr, tj. foto jídla, název, popis, cena,... + nákupní košík.

Když to měl přes víkend hotovo, tak zašel osobně "k číňanovi", kde si obvykle jídlo objednával po telefonu a nabídnul jim tuhle aplikaci ZDARMA k provozu. Šlo mu jen o to, aby si sám uspořil nervy a starosti s objednáváním jídla. Aby si jednoduše mohl objednat přes Web jídlo, které bude ve stanovenou dobu doručeno na nějakou adresu a aby nemusel ztrácet čas diskuzemi po telefonu.

Výsledek? Majitel toho čínského bistra byl nadšen a hned zapojil celou rodinu, aby naplnila databázi jídel, naučil sám všechny obsluze aplikace a navíc, začal se chlubit všem kamarádům ve městě, jaký má skvělý systém na objednávání jídel po Webu. Současně připravil seznam dalších nápadů, co by bylo dobré do systému doplnit, až jako bude někdy čas.

No a jelikož systém byl vyvinut pro libovolnou "hospodu", co rozváží jídla, tak se díky takové nadšené referenci začali přihlašovat další zájemci, že by taky chtěli mít svůj jídelníček a objednávkový systém na Webu pro zákazníky.

Po asi roce provozu takové jednoduché aplikace "zdarma" je v systému zapojeno +500 čínských restaurací, kdy jen asi první tři měli rok zdarma a nyní platí všichni malý měsíční poplatek za provoz a údržbu systému, kdy borec zaměstnal i nějakou levnou pracovní sílu, co umí čínsky, aby dělala aplikační support po telefonu pro čínské zákazníky v US.


Co takhle něco podobného udělat u nás?

Nevím, jaká je situace u nás, jestli už někdo něco podobného neprovozuje. Jen tak namátkou jsem kouknul na dvě stránky čínských restaurací v okolí a nic. Mají sice nějaké Web stránky, ale nic na online objednávání, jestli tam vůbec mají kompletní jídelní lístek ;-)

Každopádně, třeba v Praze jsou na každé druhé ulici nějaké čínské restaurace a v celkovém součtu to musí být úchvatný počet zákazníků. Nemluvě o tom, že díky Internetu se není třeba omezovat jen na trh v ČR, ale uplatnění takové aplikace se nabízí v celé Evropě při lokalizaci do jiných jazyků.

Proč to tedy nezkusit zrealizovat? Kdybych měl čas rozbíhat další projekt, tak jdu do toho, ale jsem ještě na pár měsíců plně vytížen. Kdo ale má chuť a čas, tak s chutí do toho. Náklady jsou jen osobní čas vývojáře a nějaký základní hosting.

Jo, pak je také důležité umění vyjednávat s nějakými prvními restauracemi "mírný" poplatek za provoz :-)

11 comments :

Cappy řekl(a)...

Takové rýpnutí. Pokud máš čas na to, aby si sepsal takto dlouhý článek, tak určitě máš čas i na to, aby si tu hodinku denně nějakému projektu věnoval.

Jestli jseš programátor, tak něco takového máš za týden v beta verzi hotové. A obchodní stránku věci může zařídit někdo jiný (třeba já :o)

Chci tím říct jednu věc. Líbí se mi, jakým způsobem uvažuješ. A tohle je případ, který zaslouží potlesk.

Samozřejmě, kdyby si ještě kalkuloval do důsledků a měl ještě více času na přemýšlení, tak by ti došlo, že z tvých závěrů plyne jedna revoluční věc. A zdaleka by se netýkala jen o nějakého objednávkového systému :o)

Cayman řekl(a)...

Cappy: Myslím, že jsem psal o tom, že "jsem ještě na pár měsíců plně vytížen". Děláme současně na 5 projektech a je nutno je dokončit.

Asi chápeš, že napsání článku, které trvalo asi 15-20 min je něco jiného, jak rozbíhat nějaký další, proto jsem napsal reálný tip pro ty, kteří se mě stále vyptávají, kde sehnat nějaký projekt nebo contract. Psal jsem o tom také proto, že já ani partner v US tento projekt nemíníme rozšiřovat mimo US, i když by bylo třeba docela jednoduché to jen lokalizovat do dalších jazyků. Jde o to, že trh v US úplně stačí pro naši spokojenost.

Někomu se to může zalíbit a "nakopne" ho to k zamyšlení, že není možno čekat, až něco přijde samo, ale že je potřeba si příležitosti sám vyhledávat a hlavně je realizovat :-)

Cappy řekl(a)...

Dobrá, dorbá. Tak až nebudeš mít do čeho píchnout, můžeme prodiskutovat několik konceptů.

Hodně zdaru.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, napadá mě, proč to tady publikuješ a proč ten váš program jen nepřeložíte do jiných jazyků? Nebylo by to jednodušší a rychlejší a hlavně již ověřené řešení?

Anonymní řekl(a)...

Proc to nelze spustit z US? Protoze v tomto pripade neni software zase tak dulezity, jako byt na miste a komunikovat s uzivateli- presvedcit je. Kdo neni programator, tak si muze za par tisic na beta verzi programatora najmout.

Cappy řekl(a)...

Ono hlavně evropský trh a tím spíše Český je hodně specifický. Pro mnoho věcí, aplikací, nápadů, které mohou fungovat v USA, tady prostě není místo. Je třeba si uvědomit, že když se bavíme o Evropě, tak se bavíme o území jen o málo větším, než je africké Kongo....

Všechno se tady musí přizpůsobovat, každých 150 km jsou nové hranice a nová jazyková bariéra. Není to jednoduché - spíš to připomíná zápas v blátě.

Anonymní řekl(a)...

Na druhou stranu bariery jsou ti k dobru. Nejsou tady, aby zastavily tebe, ale ty ostatni.

Kde je blato, tam je i zlato.

Cayman řekl(a)...

"Kde je bláto, tam je i zlato." Moc hezky řečeno :-))

Přesně tak, software není tak moc důležitý, jako všechno to kolem, tj. osobní atak na potenciální zákazníky, což je v českých podmínkách opravdu problém. Je jednodušší se specializovat na trh, který funguje, kde se lidi nebojí nakupovat. No a jelikož já osobně nemám čas obíhat zákazníky ani neznám nikoho, kdo by to chtěl dělat, tak jsem pustil tento malý "nápad" do světa, kdyby měl někdo chuť to zkusit a něco si sám vydělat. Potenciál zde je, jen musí mít někdo chuť a čas se na to vrhnout.

Anonymní řekl(a)...

Jako bych tak trochu četl o sobě ;-)
Před pár lety jsem s jednou místní chrudimskou pizzerií spustil internetovou online objednávku jídel, viz. adresa:
http://chrudim.cz/pizza/

Také jsem to vytvořil ZDARMA, platí se měsíční poplatek dle počtu objednaných pizz.
Jen to dotáhnout do konce a nabízet aplikaci dalším rozvozcům jídel.

Cayman řekl(a)...

2Lukáš: Já věděl, že se někdo ozve, že už něco podobného dělal :-)

Jsem rád, že také vidíš potenciál k dalšímu růstu, kdyby byl čas, tj. to, co nám všem tak hrozně chybí.

Ať se ti daří!

Anonymní řekl(a)...

Dneska jsem narazil na tyto stranky a hned na vec, kterou mam v hlave uz dlouho :) Tak vzhledem k tomu ze zrovna neco noveho rozjizdim, nadhodim to kolegum k realizaci...

Okomentovat