Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Co dělat, když Web vypadne z Google Indexu?

Jeden podnikatel v USA nyní řeší problém, že jeho dvě nejdůležitější Web Sites kompletně vypadly z Google Indexu, tj. nejsou vůbec indexované a nikdo ze zákazníků dané stránky nenajde při hledání v Google Search.

Je to docela šok, když si představím, že bych měl online podnikání založené na pozici v Google a většina mých zákazníků by přicházela na mé stránky právě z Google Search, když pak jednoho dne zjistím, že stránky najednou nejsou k nalezení na Google k nalezení. Jedná se jen o krátkodobý výpadek, který se brzy vyřeší? Je to úmyslné vyřazení z vyhledávače?


Jak to tedy vypadá v Google Search?

- Na dotaz: www.IncParadise.com, to nenajde nic ani žádné linky na cizích stránkách:

IncParadise.com

- Na dotaz: www.xyzbikes.com, to najde jen linky na cizích stránkách, ale nezobrazuje vůbec originální stránky:

xyzbikes.com

Čím to je? Je to jen technický problém na straně Google? Nebo problém na straně poskytovatele hostingu daných stránek, jehož krátkodobý výpadek serverů mohl způsobit blokaci u Google? Proč ale pak ostatní stránky indexované jsou? Není to úmyslné zablokování kvůli tomu, že pozice daných stránek v Google byla uměle zlepšena množstvím zaplacených "sponsored reviews" a "paid reviews", které si majitel stránek objednal?

Není to nějaká akce nekalé konkurence v US, kdy stačí mít pár dobrých kamarádů v Google a mírný zásah do databáze zajistí výmaz z indexu a tím i potenciální krach konkurenční firmy? Asi každý z IT světa má někde nějakého známéno správce s admin právy, který mu je schopen něco zjistit, že?

Něco poradit je opravdu těžké, možné technické problémy si musí majitel stránek sám zjistit, včetně žádosti o vysvětlení směřované klientskému servisu Google. Základ ale je, že Google za nic neručí a na pozici ani na umístění v Google vyhledávači není žádný nárok ;-)


Nechci být chytrý, ale tvrdím to stále dokola:

1. Nezakládám úspěch podnikání (ani toho internetového) jen na pozici ve vyhledávači!

- Internet je jen jiný způsob komunikace, model nákup-prodej zůstává stejný jako při prodeji v kamenných obchodech. Internet tedy je pouze jen jeden z mnoha distribučních kanálů a obchod se nemůže zastavit, či podnikání nemůže zkrachovat, když nejsem na prvním místě v Google nebo když úplně vypadnu z jeho indexu.

2. Když dělám nějaký Web, tak ho nevytvářím primárně jen pro zisk!

- Žádné podnikání vytvářené jen kvůli penězům nemá dlouhého trvání a dle mého nemá ani žádný smysl. Když totiž uvažuji jen o tom, jak vydělat, tak celé podnikání mě nutí se takto chovat, a všechny kroky, které činím a jak celkově uvažuji, je tímto "nakažené". Chybí přirozený entusiasmus pro dobrou věc, chybí věrní zaměstnanci a věrní zákazníci, kteří nepotřebují Google, když mají Bookmarks.

3. Mám-li dobrý Web, který je k něčemu, tak nemanipuluji uměle s pozicí ve vyhledávačích!

- Nekupuji tedy žádné zpětné linky a neplatím si skrytou reklamu formou reklamním článků. Je to totiž úplně stejné, jako bych si chtěl reklamními články v novinách "zajistit" návštěvnost mé hospody nebo obchodu. Buď je hospoda nebo obchod dobrý, pak o zákazníky nebudu mít nouzi, případně bych měl dělat něco jiného ;-)


Nezakládat podnikání jen kvůli penězům!

Myslí si snad někdo, že třeba ICQ vymysleli ti studenti z Izraele kvůli penězům? A kolik miliónů USD nakonec získali! Víte, jak původně vznikl portál YouTube? A jakou cenu pak zaplatil Google! Myslí snad někdo, že i samotný Google byl založen jen kvůli prachům?

Ne, počáteční idea byla vždy někde úplně jinde a já osobně jsem přesvědčen, že jedině taková je cesta a jedině při nalezení té správné cesty, která není dlážděna penězi, se opravdový úspěch dostaví.

Opravdový úspěch, na který může být člověk hrdý, úspěch vyjádřený nejen penězi, úspěch o kterém se bude mluvit, či třeba úspěch ve formě zkušenosti, že se něco hned napoprvé nepovedlo a je potřeba zkusit něco dalšího. I to je Úspěch.


Zůstává stále pár otevřených otázek:

- Kdy pozice v Google nebude důležitá, neboť Google třeba ani nebude existovat, tj. příští podoba Webu nebude založena na vyhledávači?

- Kdy názvy domén přestanou mít smysl, protože bude stačit něco jiného k nalezení jakékoliv firmy, zboží nebo služby?

- Kdy reklamy budou jen na WC papíru, nebudou vůbec existovat, příp. nebude důvod pro reklamu, neboť dobré zboží se prodává samo?

Tyhle otázky jako ze sci-fi seriálu, když někdo rozluští a najde nějaké smysluplné řešení, tak je tu nová vlna internetového podnikání, třeba i nová "Internet Bubble" Web 3.0 a z autorů jsou milionáři :-)


Update 14-12-2007:

No vida, 2-3 dny mimo Google "index" a stránky jsou zpět "v indexu". Čerstvé, plné krásy a business se opět rozjíždí. Welcome back, John! Věřím, že ztráty nebyly tak velké, jak se mohlo zdát.

Viz také - Is there a Sandbox? (November 19, 2005)
"But if you start new site, add hundreds of reciprocal links or paid links then you are almost guaranteed to have your site in so called 'Sandbox' (not showing in regular search results)."

8 comments :

Dolfa řekl(a)...

Ta myšlenka je pěkná, nezakládat podnikání jen kvůli penězům, ale nějak se člověk živit musí a je jasné, že když podniká, tak se snaží, aby vydělával co nejvíce (mohou přijít slabší období, je třeba mít našetřeno, rostou osobní potřeby, roste rodina, na důchod, nemakčenkům, aby mohli nemakčenkovat atd.) a peníze jsou prostě potřeba.
A nezakládat podnikání na Googlu, v současné době mi to přijde, jako kdybys člověku, který má obchod, rozboural celou ulici vedoucí k němu, takže se k němu nemůže nikdo dostat. Staří spokojení zákazníci to bláto možná přeskáčí, ale kolik bude těch opravdu vytrvalých? Řekneš pak tomu obchodníkovi "Jo pane, to jste si neměl zakládat obchod tady na ulici, copak nevíte, že jste v rukách města (státu), který si s vámi může dělat co chce?"

Cayman řekl(a)...

Zkus se trochu povznést a zapřemýšlet třeba o ICQ. Potřebuje nebo potřeboval ICQ projekt nějakou pozici v Googlu?

Problém vidím v tom, že lidi dělají všechno ASI jen kvůli penězům, tj. chodí každý den do práce NE proto, že je něco baví, ale proto, že potřebují prachy.

Opět bych zkusil zamyšlení, co takhle chodit někam pracovat pro to, že mě něco baví? Těšit se na to, kdy něco v práci posunu dopředu?

JASNĚ, že musím mít nějaké prachy na jídlo apod., ale nesmí se mé každodenní konání točit jen kolem peněz.

Tweety řekl(a)...

Google byl vytvořen pro zisk, jestli se nepletu, chtěli ho Lary se Sergeiem prodat Astalaviste za milion dolaru.

Cayman řekl(a)...

Tweety: Google nebyl "vytvořen pro zisk", jak píšeš. Prvotní idea byl vyhledávač stránek na Internetu a Larry nebo Sergey si původně chtěli stáhnout celý Web na lokální server. Z toho vznikl Google Index a Google Search.

Jasně, že pak se to pokoušeli prodat (viz kniha Google Story) a nyní je z Googlu "money machine", ale idea nebyla založena na penězích.

Ale možná se pletu, neboť jsem u toho vzniku nebyl :-)

Dolfa řekl(a)...

Myslím si, že i ICQ zpočátku potřebovalo mít pozici v Googlu. Většina lidí, když s icq (nebo čímkoliv) začínají, tak mají povědomí o jméně, vrazí ho do Googlu a něco jim to vyplivne. Kdyby mi to tenkrát v začátcích nevyplivlo stránky ICQ, nemyslím si, že bych se nějak vícekrát obtěžoval dohledávat složitě po kamarádech, cože to icq je nebo kdeže se to dá stáhnout. Možná bych k tomu dospěl pak někdy oklikou, možná ne a používal bych něco jiného.
Zvlášť pro tu stránku s kolama je to pro Johna docela dost velký problém, zvláště teď před Vánoci, kdy je třeba, aby vše šlapalo co nejlépe.
Je hezké, dělat, co tě baví, ale co když na tobě je závislá rodina(toto ti asi nemusím říkat), budeš si stále vesele malovat obrazy, protože tě to baví, ale nepřináší žádné peníze, takže rodina nemá co jíst, nebo budeš pracovat jako bankéř, což tě k smrti nebaví, ale uživí to potřeby tvé rodiny (nedávno jsem viděl film o P. Gauguinovi, velmi zajímavý).
Dělat něco, co mě baví, a být za to dobře ohodnocen, to je ultimativní pracovní cíl, který těm, kteří ho dosáhli upřímně přeji. Želbohu, takových je menšina. Což neznamená, že o dosažení tohoto cíle neměl dál člověk usilovat.

Cayman řekl(a)...

pk: Právě, že ICQ je specifické a šířilo se "samo" mezi nadšenými uživateli a mám pocit, že Google snad ani nebyl, minimálně neměl takovou pozici jako tehdy Yahoo. Dnes navíc stačí zadat do prohlížeče icq.com a nemusíš nic hledat :-)

Souhlasím s tebou plně, že když potřebuje člověk živit rodinu, což není v dnešní době jednoduché, tak holt musí dělat, co jde "kvůli penězům".

To je realita a dělá to tak většina, neboť "času na zajímavé projekty" máme všichni málo. Nemysli si, že já dělám jen to, co mě baví.

Ta myšlenka "nezakládat podnikání jen kvůli penězům" je myšlena tak, že máš něco, co tě živí a chceš ještě rozběhnout nějaké podnikání. Hodně lidí v takovém případě uvažuje právě jen o těch penězích, což je dle mého špatně a myslel jsem to tak, že by to mělo být založeno spíše na tom, co mě baví.

Jinak pochybuji, že John rozběhl prodej kol proto, že musel živit rodinu a že mu nic jiného nezbývalo :-) U něj to je právě asi ten zábavný projekt.

Dolfa řekl(a)...

Jo aha, už chápu. Když má člověk nějaký finanční základ, už se na peníze tolik nemusí (neměl) zaměřovat.
Tak u Johna ty kola asi nebyl primární způsob obživy, ale jen test, který mu zatím vychází, ba se rozšiřuje, ale na rozšiřování už zase peníze potřebuješ, takže chceš, aby stávající byznys co nejvíce vydělával, abys mohl rozšiřovat..., a jsme zase na začátku ;-)

Anonymní řekl(a)...

No, pokud máš eshop, tak vyhledávač prostě potřebuješ. Pokud ovšem nemáš pozici "ICQ", kdy je každému tvá adresa jasná.

Pokud máš pizzérii na rohu, potřebuješ místní noviny (třeba), abys dostal do pizzérie zákazníky. Až budeš známý jako je třeba Ambiente, nebudeš je zas tolik potřebovat. Když ti vypadne ten nejdůležitější inzertní kanál, tak to prostě řešíš - stejně jako John.

Když ti odejde tvůj největší zadavatel práce, taky to budeš řešit.

Okomentovat