Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak zvolit správnou architekturu Web projektu?

Keep Right Go LeftMám malé dilema a nevím, jak optimálně vyřešit architekturu jednoho Web projektu. Nemá někdo zkušenější nějakou praktickou radu, co by mohlo být lepší řešení? (Jedná se o jeden neziskový projekt, takže nemám rozpočet na žádného konzultanta, proto bych přivítal "free" názory ze světa.)

Jedná se o Web projekt portálového typu, tj. bude mít více sub-sekcí. Jde o něco jiného, co nemůžu ještě prozrazovat, ale příkladem by mohl třeba být projekt s Country informacemi, kdy se zacne titulní stránkou, třeba:

Countries.net
+ na této titulní stránce by byly ikony na všechny sub-sekce, tj. seznam jednotlivých countries, v podobě - America, Europe, Asia, Africa,...
+ dále jednotlivé země

A dilema je, jestli udělat ten Web projekt na jedné doméně, v příkladu výše Countries.net, a vše ostatní řešit v podadresářích dané domény, tj.:

1. Countries.net
- Countries.net/Africa/index.php
- Countries.net/America/index.php
...

Nebo bude každá Sub-sekce na vlastní doméně, tj.:

2. Countries.net
- Africa.net
- America.net
...


Volání z hlavní stránky Countries.net bude stejné v prvním i druhém případě, rozdíl bude pouze v tom, že se bude volat index.php buď jen z podadresáře nebo z úplně jiné domény, která může být navíc i na úplně jiném serveru.

Už několikrát jsem narazil na podobný problém, kdy nikdo si není jistý, jak by takovou architekturu řešil a přitom se jedná o prkotinu. Každá sub-sekce bude mít +/- 50-100 pages, některé z nich generované z databáze, tak se přikláním k tomu, udělat to jako samostatné Web portály na vlastních doménách, ale zase na druhou stranu při jedné doméně s podadresáři bude lepší číslo návštěvnosti a lepší celkový PageRank i lepší propagace jednoho projektu na jedné doméně. Fakt nevím.

Také lze udělat všechno na jedné doméně s podadresáři a na závěr registrovat další domény a pomocí mod_rewrite to rozhazovat do adresářů. Ale nevím, jak to "rozhazování" domén na jednom serveru posuzuje Google a další vyhledávací partičky ;-(

Všechno má své výhody a nevýhody, takže budu rád za každý názor, tip, či zkušenost.

8 comments :

dejv řekl(a)...

Bych tomu vytvoril subdomeny a pak to 301kou presmeroval do podadresare na rodicovske domene. O presmerovani pres 301 treba na http://www.webconfs.com/how-to-redirect-a-webpage.php

Cayman řekl(a)...

Ha, na subdomeny jsem úplně zapomněl. Myslíš jako:

africa.countries.net
america.countries.net

+ pak ta 301 redir?

Není lepší mít
countries.net + africa.net ?

dejv řekl(a)...

Tak domeny samozrejme pujdou, ale uplne si tim roztristis portal (ale treba k tomu mas duvod).

Pokud ho chces roztristit tak bych napsal nejakou aplikaci, ktera vzdy vygeneruje web pages z databaze a rozhodi je mezi jednotlive domeny.

Kazdopadne figl s presmerovanim jde udelat i s kazdou jednotlivou domenou.

Roztristeni portalu se bude projevovat tak, ze mas mnozinu lidi na countries.net, nekteri chodi na africa.countries.net jini na america.countries.net ale vsichni budou vedet, ze to je jen mala cast celeho portalu a kdyz treba budou hledat neco o evrope tak bud vyzkousi europe.countries.net nebo rovno daji countries.net a tam to pokusi vyhledat. Kdezto kdyz budou mit africa.net tak je nenapadne dat europe.net = jsou to pro ne dva svety = mensi duvera v neznamou znacku/server.

Je to spis filosoficky problem a tezko tady z tepla domova nezasvecene soudit jak ten server budes pouzivat.

dejv řekl(a)...

S tim presmerovanim to taky neni jednoduche jsou dva pohledy:
budou chodit hlavne na countries.net a vse ostatni je treba jen doplnek, tak pouzij presmerovani (nebo teoreticky jsou subdomeny k nicemu).

Budou chodit prevazne kvuli nejakemu tematu a ostatni je jen navic = zvol subdomeny a nepresmerovavej -> jsem uzivatel a zajimam se o evropu, tak napisu do prohlizece e a vybehne mi hned europe.countries.net. Coz je mi milejsi nez kdybych musel vzpominat kde jsem to sakra nasel a pak jit pres countries.net a dal se proklikaval.

Anonymní řekl(a)...

Obecně se tento problém rozhoduje docela špatně .)

Otázkou je, zda chceš dělat špekulace kvůli vyhledávačům a nebo udělat to nejlepší pro uživatele.

Jako inspiraci přidávám about.com, kde to mají řešeno na subdoménách podle hlavních témat. (je to trošku extrémní případ, ale také zajímavá inspirace, pokud by se ten projekt rozvětvil hodně.)

Osobně bych volil jednu z následujících variant:

- vše na jedné doméně pod v adresářích a podadresářích. Méně obsahu, uživatelé budou hlavně chodit přes úvodní stránku.

- pokud bude jistá šance, že se k tomu bude přistupovat i častěji přímo na konkrétní url, tak bych to nastrkal na různé poddomény. (pokud je to český projekt, tak ti to pomůže u seznamu...)

Anonymní řekl(a)...

Já bych udělal, jak píše dejv:

MAIN: countries.net
+ america.countries.net
+ europe.countries.net
atd.

Kdykoliv později je možno ještě registrovat domény (america.net) a ty přesměrovat na subdomény (america.countries.net), ale nejsem si jist, jak pak vypadá SEO a PageRank.

Anonymní řekl(a)...

Určitě bych volil subdomény, protože tak je "větší" šance, že uživatel navštíví i ostatní stránky když je to zašťítěné jednou doménou. Celkově je to řešení jednodušší a výhody jednoznačně převažují. Samozřejmě počítám s tím, že obsah jednotlivých subdomén spolu úzce souvisí.

Cayman řekl(a)...

Díky všem za podněty a tipy, subdomény jsou nejlepší. Dám pak vědět, co z toho vzniklo :-)

Okomentovat