Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Nápady z deníku programátora vedoucí k úspěchu a finanční nezávislosti

My Business IdeasListoval jsem takhle svým starým deníkem programátora, jak tomu říkám už asi 100 let, i když programátor není až tak přesné označení mé profese. No a pár starých pravidel stále tak nějak podvědomě dodržuji.

I když nejsem žádná hollywoodská star, jako můj kamarád, tak se mi tyhle základní zásady zatím vyplácejí. Takže, co jsem si poznamenal kdysi dávno a řídím se tím dosud?


Základní zásady

1. Vstávat brzo, ať toho udělám více, jak ostatní
– dle pravidla: „Nemusíš být první na celém světě, stačí být rychlejší, jak ostatní!

2. Každý den začít důležitou, naléhavou a neodkladnou věcí
– nutno si vést jeden „hlavní seznam“ úkolů a na něm prioritně pracovat!

3. Nerozptylovat se ničím, co nehoří, a soustředit se na hlavní úkol
– emaily vyřizovat max. 2x denně, vypnout ICQ a AIM,

4. Cvičit každý den, ať jsem v kondici
– ranní běhání, či jízda na kole je ideální pro dobrý "start na míč"

5. Nekoukat na TV, neboť je to jen žrout času
– výjimkou jsou filmy v originále pro zlepšení AJ


Pravidelné úkoly

Po každém vydělání 500 tisíc:
- vyrovnat všechny případné dluhy, půjčky, faktury apod.
- vyčlenit částku na charitu a podporu neziskových projektů
- zvolit cíl další možné investice

Po nahromadění 1 milionu:
- na 1 měsíc omezit práci a věnovat se vymýšlení další strategie
- vyřešit resty, vytáhnout rodinu do světa, kolečko se všemi přáteli
- revize všech úkolů, nápadů, posílení akciového portfolia

Jednou ročně:
- kontrola stavu financí svých i rodiny – bohatý táta = bohaté děti
- kontrola všech investic a peněz „na cestě
- optimalizace zisku a neziskových investic s daňovým poradcem


Co jsem si ověřil, tak základ je, rozběhnout to kolečko - pořádný výdělek + investice, tj. nebát se riskovat, vydělávat a investovat. Poté, když je člověk "členem týmu", tj. investoval do správného portfolia a ne do hloupostí, které jen odčerpávají finance a nic nepřináší, tak je velice jednoduché to jen otáčet.

Příklad:

Když jsem vydělal prvních 500 tisíc, tak jsem si nekoupil auto, jak by možná udělalo 90% známých, co chtějí "machrovat" před zbytkem rodiny někde na vesnici, ale koupil jsem akcie dobré firmy v UK a ještě investoval do cenných papírů, dovybavil jsem si počítačové pracoviště (nové servery), abych mohl dále vydělávat, a zbytek dal na charitu.

Viz také - Jak vydělat peníze a jak se stát třeba milionářem

12 comments :

Anonymní řekl(a)...

Spíše poraď, jak na 500 000Kč, co s nimi už vím.

Dolfa řekl(a)...

Smím být tak smělý a zeptat se, jaká zakázka to byla(orientačně), jak dlouho trvala(orientačně) a pro koho byla(orientačně) ;-).

Cayman řekl(a)...

Psal jsem o tom trochu v příspěvku Nutnost specializace... Sny se plní, kdy jsem našel jednu software company z US, jejíž majitel mi nabídl "remote work" pro ně.

Začal jsem jako obyčejný HTML vývojář na nějakém portálu, kdy jsem se "za pochodu" naučil MySQL i MS SQL, a vyřešil jsem jim automatický převod datových modelů, tj. z jednoho návrhu pro MySQL se jim generovaly modely i pro MS SQL, Oracle, Sybase.

Pak už to šlo krok za krokem.

Cayman řekl(a)...

Ještě k tomu prvnímu dotazu "jak na 500 000 Kč": Prvních 500 tisíc je asi základ, ale možná pro někoho nereálný. Takže co to zkusit jednoduše rozdělit?

500 tis. = 5x 100 tisíc

No a 100 tisíc je třeba 5x 20 tisíc, což už pak vypadá mnohem jednodušeji.

Jinak, ta nabídka na práci programátora za 120 tisíc je snad ještě platná, což je jen maličký příklad z ČR, jak by šlo začít, když už nenajít pořádný contract v zahraničí.

Dolfa řekl(a)...

Ahh, díky. Už jsem ten článek jednou četl, ale nespojil jsem si to..
Docela mě ale zaujalo, to učení "za pochodu". Zajímalo by mě, jak v současné době získat takový zajímavý kontrakt za 25USD/hodinu s tím, že html, php ani mysql neumíte, ale že se to určitě naučíte za pochodu...když webové servery jsou plné asiatů, kteří to vše už ovládají a pracují za zlomek té sazby?(psal jste cosi o nějaké vlastní počítačové firmě, tak přes to?)
Vždy, když vidím nějakou zajímavou nabídku, je vázaná na xx let praxe, rozsáhlé reference atd.
Nicméně přeji vám úspěch, za to důsledné jití za míčem, jakmile jste dostal nohu do dveří ;-).

Cayman řekl(a)...

Nejprve, všichni si tykáme, neboť na webu jsou si všichni rovni, navíc nejsem zas takovej starej pes, jen jsem začal už na střední, tak proto mám trochu bohatší praxi :-)

To učení "za pochodu" je jedna z nejlepších zkušeností, kterou jsem získal. Ověřil jsem si v praxi, že žádná současná znalost z nikoho žádného odborníka nedělá, neboť svět technologií se mění takovou rychlostí, že kdo se nedokáže rychle učit, tak nemá šanci. TOHLE také naštěstí pochopily i všechny dobré firmy na světě, takže jim až tak moc nezáleží na tom, co kdo aktuálně umí, ale CO a JAK rychle se dokáže naučit.

Každá firma sice v inzerátech píše všechno možné, co daný uchazeč musí umět a jakou musí mít praxi, a jasně, že takový guru bude mít vždycky lehčí pohovor a větší šanci na nějaké místo. PROBLÉM ale je, že tolik borců, co by uměli všechno na trhu moc není a tak mnohé firmy vezmou třeba někoho bez praxe a bez znalostí, když si ověří, že daný uchazeč má snahu a rychle se zapracuje, tj. dostane intenzivní školení a mentora k ruce. (Znám desítky příkladů a chystám o tom i příspěvek.)

Nebál bych se tedy a nenechal se odradit nějakými stupidními podmínkami v inzerátech. Obvykle je píše někdo z HR, kdo ani neví, co nechává publikovat.

Cayman řekl(a)...

K tomu "jak v současné době získat takový zajímavý kontrakt" chystám extra příspěvek s několika tipy a nápady, takže vydrž.

Anonymní řekl(a)...

Caymane kazdopadne dik, za tyhle inspirujici clanky. Cloveka hodne motivuje, kdyz to nekdo takhle dokazal. tesim se na dalsi clanek.

Anonymní řekl(a)...

Po precteni dralo se mi na mysl jedine - ze ja vul se hnal do humanitnich oboru :)

Cayman řekl(a)...

Dalighu: Nebuď smutný, že jsi se hnal do "humanitního oboru" :-)

Kolik já znám humanitně vzdělaných, co dělají něco jiného, co je více baví a kde třeba i více vydělají.

Za všechny - student kombinace ČJ+AJ, který dělá grafika v reklamce, další co dělal dějiny umění a nyní dělá programátora pro US firmu, no a třetí příklad - učitelství 1. stupně a nyní v Evropském parlamentu cosi.

A teď mudruj :-))

Anonymní řekl(a)...

Právě ty roky praxe, co vždy chtějí dokážou tak odradit. I když už jsem také slyšel, že do inzerátu se napovídá všechno možné a vezme ten, kdo umí alespoň "polovinu."

Unknown řekl(a)...

to: Dalighost. ve 14 málokdo ví co by chtěl dělat později. Já jsem původně zootechnik a nyní mě baví spoupeřit se svými kolegy v prodeji elektroniky. Taky si říkám, že chtít být zootechnikem byl fakt úlet.

to:Cayman Islander. Máš pravdu, že v nabídce inzerátů kolikrát najdu perly, že člověk co by splňoval všechny požadavky, by rozhodně nešel dělat do firmičky co inzerát zadávala.( a za plat co by nabídli)
Vzdělávání " za pochodu" je jediná šance se něco naučit. už na škole nám říkali..." a teď nastane praxe a většinu toho co jste se pracně naučili, raději velice rychle zapomeňte". Hodně věcí je totiž nereálných a pokud nás hodí do vody...musíme začít plavat. Jinak se utopíme.

Okomentovat