Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jedině znalosti a poskytování odborných služeb má nějakou hodnotu

Follow your dreams!Kdo vydělal více na Zlaté horečce na Klondiku? Zlatokopové nebo ti, co jim poskytovali služby?

Jasně, kdo patřil mezi ty první nebo měl štěstí a někde v boční rokli narazil na zlatou žílu, tak se topil ve zlatě. Řekl bych ale, že celkově více vydělali spíše majitelé "saloonů" v Dawson City, chovatelé tažných psů, prodejci holek, chlastu, potravin nebo Jack London prodejem knih :-)

(Podobně to platí i dnes v různých paralelách - viz třeba ti první, co začali s Google Adsense a vydělávali třeba 5.000-10.000 USD měsíčně na reklamě, případně ti, co začali podnikat s něčím okrajovým, z čeho se pak stal mainstream produkt, příp. u nás Seznam.cz, který jako první okopíroval nechal se inspirovat úspěšnými službami v cizině.)


Co bude mít vždy nějakou hodnotu?

Bez ohledu na čínský dovoz levných výrobků všeho druhu, bez ohledu na náladu kupujících před vánocemi, bez ohledu na nějakou masivní reklamu nadnárodních společností, bez ohledu na podplácení a provize dealerům, aby prodávali to nebo ono zboží, bez ohledu na daňové úlevy, či dovozní kvóty, bez ohledu na existenci levné pracovní síly,... VŽDY budou potřeba kvalitní služby.

Takže NE žádný dovoz - prodej zboží, ale poskytování vysoce odborných a kvalitních služeb je to jediné, co má nějakou hodnotu v dnešní i budoucí době. Kdo něco umí, tak může poskytovat služby a nikdy nebude mít problém, neboť i při případném nasycení trhu si "stačí" rozšířit znalosti. (Při prodeji jakéhokoliv zboží to již tak lehce nejde.)

Příklady:

- Znalost jazyků - kdo umí nějaký další jazyk, kromě angličtiny, tak má na nějakou dobu klid oproti tomu, kdo umí "jen" anglicky (znalost čínštiny, arabštiny, či nějakého afrického "hantecu" patří zcela určitě do budoucích "silver bullets" mezi jazyky)

- Technologie - kdo umí více programovací jazyků, či technologií, tak má mnohem větší šanci na uplatnění na trhu a získání dobře placeného contractu v jakékoliv době i tržním prostředí

Při poskytování odborných služeb v technologiích se samozřejmě nesmí zapomenout na specializaci i na rozšiřování znalostí, inovace, sledování trhu, tj. zlepšování služeb, popř. jejich změnu nebo přechod na jiný obor služeb (ideální je schopnost rychle se učit nové věci).


Co je ale největší výhoda při poskytování služeb založených na znalostech a zkušenostech?

Nepotřebuji žádné mimořádné investice, nemusím vlastnit budovy, nemusím zaměstnávat lidi. Stačí si vyhradit čas na studium a učit se, co mě baví - třeba z počátku ve volném čase, až něco umím, tak možno pokračovat ve zlepšování znalostí na nějaké první zakázce, a jak jsem profesionál, tak si můžu vybírat, "co - jak - kdy" budu dělat.

Dobrý právník si vybírá případy a ty nezajímavé přenechá jiným kolegům, dobrý IT specialista, designer, či grafik si vybírá zakázky a odmítá nepopulární a nezajímavé, či málo placené, podobně - fotografové, překladatelé, umělecké profese,...

Jak mi říkal v dětství chytrý děd, majitel "plantáží" na Moravě:
(Myslel to tehdy v kontextu komunistů a jejich zabavování majetku, ale platí to obecně.)

"Jedině znalosti a zkušenosti ti zůstanou a nikdo ti je nevezme! Takže studuj, cestuj, potkávej lidi, sbírej zkušenosti. To je jediná pravá hodnota na světě - pro tebe, pro rodinu, pro tvé děti a známé, kterým můžeš znalosti předávat a pomáhat jim. Majetek ti znárodní, zboží ti ukradnou, ale znalosti ti nikdo nevezme."

A já bych doplnil - zkušený doktor nepotřebuje žádný majetek, pořád umí léčit lidi, dobrý řemeslník nepotřebuje cihly, stačí mu umět postavit nebo omítnout zeď, ale "prodavač limonády bude stále a jen prodavač limonády".

Howgh, řekl by Sitting Bull :-)

3 comments :

Anonymní řekl(a)...

S tím se nedá nic jiného, než souhlasit.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, máme u nás na hotline kolegu, který umí kromě AJ i FR a i když je support jen v AJ, tak máme pár zákazníků ve francouzsky mluvících zemích. No a když zavolá nějaký Francouz a blekotá v AJ, tak mu předáme kolegu, který to s ním bravurně vyřídí francouzsky.

Všichni kolem jen s otevřenou pusou čučí - kolegové i šéfové. proto se taky nikdo nediví, že je nejlépe placen a pořád má nějaké výhody. Fakt mu závidím, že umí jazyky tak dobře, takže souhlasím a doporučuju každému!

Dolfa řekl(a)...

Plně souhlasím, jen bych přidal další dvě důležité věci. Umět se prodat (sebelepší znalosti a vědomosti jsou vám k ničemu, když o nich nikdo neví) a kontakty (viz výše).
Jen kombinací všeho zmíněného může být člověk úspěšný (jo a hlavně taky zdraví a štěstí ;-))

Okomentovat