Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Kupujete domény do "šuplíku" jako správní doménoví spekulanti?

Asi jsem trochu mimo současný Web business (díky bohu, řekl bych), neboť nechápu, proč někdo kupuje domény, když je nepotřebuje. Proč se někdo zabývá takovými hloupostmi, že si registruje domény s výhledem, že by je mohl někdy v budoucnu možná prodat s nějakým ziskem?

Není nějaký jiný způsob, jak vydělávat prachy, když už tak někdo touží po tom, jak se bude válet v penězích? Copak ty spekulace s doménami nikdy neskončí? Asi ne, řekl bych, vzhledem ke současnému stupni "zazmrdovanosti" celé společnosti, kdy se podobné podnikání považuje za naprosto normální, uďo ;-(


Proč někdo kupuje domény, když pro ně nemá žádné smysluplné uplatnění?

Vždy, když dělám pro sebe nebo pro někoho nějaký Web, tak první věc, kromě návrhu základního designu, je diskuze o vhodném doménovém jméně. Každý asi ví, že všechny domény, co vás napadnou jako první, jsou již zaregistrované. Buď již na nich běží něco, co odpovídá danému jménu (výjimečně), případně je doména již zaregistrovaná a obsahuje jen reklamu (ve většině případů) - viz také některé popsané MFA Weby, či spekulativní domény. Pro každého normálního podnikatele na Webu tak nastává situace, kdy musí vybírat z doménových jmen, která ještě nejsou obsazena všemi těmi vychytralými spekulanty.

K tomuto příspěvku mě vyprovokoval Fandor, který se na svém blogu rozpovídal o "rozpoznávání trendů při internetovém podnikání", kdy se po přečtení daného příspěvku nemůžu ubránit dojmu, že mi to připomíná "teleshopingové podnikání", které běží po půlnoci v TV. Proč to, proboha, někdo dělá?

Každopádně, jsem se docela pobavil, jak si někdo, po analýze trhu s turistikou a odhadu budoucích trendů, pořídil doménu Belgrade.org za lidových 1200 USD s tím, že ji za pár let prodá a za získanou částku si koupí "v Bělehradě třeba malý byt" ;-)

Roztomilé, řekl bych a přeji každému podnikateli s doménovými jmény, aby si mohl nějaký malý byt pořídit a k tomu už (konečně) nějakou přítelkyni. Podobně, majitelům Belgrade.com přeji vilku u moře a majitelům Belgrade.net třeba jachtu v přístavu. Dále majitelům Webu Europe.com/Belgrade přeji helikoptéru a majitelům Webu World.com/Belgrad přeji raketoplán.

Chlapci a děvčata, užijte si to, my si to také užijeme, jak budeme vzpomínat, kolik schopných lidí ztrácí čas hloupostmi místo toho, aby dělali něco pořádného pro sebe, pro svou rodinu, či pro společnost, kde žijí.


Proč já se ale vlastně divím?

NIC mi po tom není, ať si každý dělá s penězi a se svým časem, co chce, ale jen pro příklad, chalani dobří v ČR, USA, či v České Lípě, kdybych já měl zbytečných 1200 USD, tak bych přemýšlel, na jakou charitu bych dané prostředky smysluplně použil. Ale docela chápu, že nákup spekulativní domény, na které je v současné době jen reklama a nic více (podobně jako např. na doméně Ministerstvovnitra.cz), je dle něčího pohledu smysluplnější, jak nějaká charita.

Ach, jo! Kolik ztracené energie schopných lidí jde vniveč, jen pro těch pár kaček, o kterých se bavíme! Nebo si snad někdo myslí, že je úplně v pořádku, že si někdo zaregistruje doménu, kde je nachystaná následující reklamní palba pro všechny naivní "Tomáše", kteří jen klikají na reklamy a přinášejí zisk majitelům domén?



25 comments :

Dolfa řekl(a)...

Tak ted vazne premyslim o tomto clanku v konkretni navaznosti na zmineny clanek. Tenhle clanek primo naznacuje (vzhledem k zarazeni do kategorie zmrdi a...) ze Fandor ma s onou domenou jen spekulativni zamery (cti [je to zmr...]), pritom v clanku a naslednych komentarich jasne vysvetluje plan. Prijde mi to velmi neseriozni, zvlast kdyz vim, zes ty komentare cetl.
Nevidim ve Fandorove pristupu zadny problem, on planuje udelat autoritativni web a ten pak nekdy zpenezit. Je to takovy problem?
A jakych "zbytečných 1200 USD"? Investovat misto do auta to hospody, ktera bude vydelavat, je takovy rozdil? Nebylo tenkrat lepsi tech "zbytecnych XXX tisic" dat na charitu?
Citim z tohoto zastiplneho clanku velke rozpaky. Mozna jsem ho spatne pochopil, ale byt Fandorem, tak se po precteni tohoto clanku urazim.

Cayman řekl(a)...

Dolfiku (aka PK), máš pravdu, že zařazení do kategorie "Zmrdi" je trochu přehnané (opravil jsem).

Každopádně, řekni mi, jakou jinou motivaci má Fandor s danou doménou, jak "spekulativní"? Sice jasně vysvětluje plán, ale ten vyznívá jen a pouze "spekulativně". Nebo né?

A hlavně, on neplánuje udělat nějaký "autorativní web", on udělal hned teď doménovou spekulaci a v současnosti má na tom "spekulativně" koupeném webu jen a pouze reklamy, tj. normální "zazmrdovaný" MFA Web.

Kdyby chtěl udělat "autorativní web", jak píšeš, tak by zmíněných 1200 USD použil na vytvoření obsahu klidně na jiné doméně, třeba "AllAboutBeograd.com" nebo "MyLifeInBeograd.com". Nyní to jako autorativní web opravdu nevypadá, což?

Anonymní řekl(a)...

Kdo si koupi domenu a ma na ni jen reklamu je zmrd. To je bez diskuze. Takze ten clanek nech klidne v kategorii "Zmrdi".

Taky se mi nelibi, kdyz kazda druha domena,kterou bych chtel koupit je uz registrovana nejakym hajzlikem jen pro reklamu. Je to ubohe!

Cayman řekl(a)...

Ještě komentář pro Fandora:

Na vysvětlenou, nic ve zlém, jasně, že každý si může dělat s penězi, co chce, podobně, jak si může každý dělat se svým časem, co chce. NIC mi po tom není, ale to neznamená, že na to nemůžu mít svůj názor.

Je to podobné, jak se mi nemusí líbit, že někdo jezdí autem do centra, že někdo čte bulvár, že někdo obchoduje s čínským haraburdím, kupuje domény a nechává je "parkovat", či jak někdo vychovává děti. Je to každého volba, jen mi je osobně "líto", čím vším někdo ztrácí čas, když by ho mohl použít na něco smysluplnějšího, kdyby se zastavil a zamyslel.

Osobně opravdu nejsem nijak "frustrován", neboť nechci koupit ani Beograd.org ani Hi-fi.cz ani něco jiného "zaparkovaného", jen to prostě a obyčejně nechápu. PROČ tím někdo ztrácí čas? Pro těch pár kaček?

Jinak ta zmínka, že "Neni to MFA site, je to parkovani domeny", se mi líbí. Obsahuje to sice JEN reklamy podobně, jako klasické MFA sites, ale dobře. Není to MFA, je to "parkování domény" :-)

Je to takové pěkné obejití pravidel Google Adsense, neboť kdyby tohle někdo udělal individuálně, tak mu Google zcela jistě zruší Adsense účet. ALE chápu, že Fandor ani jiní za to nemůžou podobně, jako ostatní, co takovým způsobem podnikají :-)

Anonymní řekl(a)...

Cayman: Mel by sis zjistit vice informaci o tom, co to je "parkovani domeny" nebo co to je "MFA". Google oficialne nabizi webhostingovym spolecnostem reklamy AdSense urcene pro parkujici domeny. Tedy domeny bez obsahu cekajici na sve zprovozneni. Zaroven jsou tyto parkovane domeny spojeny s jasne danymi pravidly, jako napriklad zakaz vlastního linkování parkovaných domén, jakékoli přivádění trafficu na parkovane domeny.

Na druhou stranu MFA je klasicka stránka, umistena na libovolnem hostingu, s chatrným obsahem doplněná AdSense reklamou.

Vadi ti kdyz si nekdo koupi dum na Vaclavskem namesti, zrekonstruje ho a pak za pet let proda za trojnasobek? Prijde ti to neeticke? Jaky je v tom rozdil ve srovnani s investici do dobreho domenoveho jmena a naslednem vybudovani kvalitniho obsahu na zvolene domene a prodeji o nekolik let pozdeji? Nakup cenných papírů je to samé.

Anonymní řekl(a)...

"kdybych já měl zbytečných 1200 USD, tak bych přemýšlel, na jakou charitu bych dané prostředky smysluplně použil"

To je velmi nedomyšlené (a samoúčelné) tvrzení, jako celý článek ostatně.

Mít zbytečných 1200 USD a investovat je tak, že ve finále budu mít zbytečných třeba 12 000 USD a ty dát na charitu se mi zdá o hodně chytřejší.

Cayman řekl(a)...

TO Medvídek: Mně je úplně jedno, jestli tomu někdo říká "parkovani domeny" nebo "MFA". Z pohledu laického návštěvníka je to stejné a někdo nepoučený (viz třeba děcka v jednom předchozím příspěvku) kliká na reklamy s důvěrou, že se jedná o nějaký obsah vytvořený autorem stránek.

Jinými slovy Google oficiálně nabízí a toleruje "MFA" sites u velkých hráčů, což se mi nelíbí ani z pohledu návštěvníka ani z pohledu inzerující firmy. Klidně si tomu říkej "zaparkované domény"

Jinak mi opravdu nevadí, když "nekdo koupi dum na Vaclavskem namesti", ale vadí mi, když ten dům vydává třeba za Ministerstvovnitra.cz, což je také jedna ze "zaparkovaných" domén.

TO JE dle tebe v pořádku?

Anonymní řekl(a)...

Existuji spekulanti kteri si treba koupi teba byt v Praze bez umyslu v nem bydlet! To je silene nemoralni, chapete to? Predstav si ze nekdo bere nemovitost jako investice a kupuje byty aby je za nekolik let preprodal. Je tohle normalni? Nevim kam ten nas svet speje....

Vazne caymane, sarkazmus stranou, nevis o cem mluvis

Cayman řekl(a)...

petrosc: Nechápeš to Ty a to velmi zásadně. Nemám nic proti "spekulantům" s čímkoliv, je to jen jiné slovo pro "business", takže mi nevadí, když si někdo něco koupí a pak se ziskem prodá.

Vadí mi jen chytráci, co musí za každou cenu rozšiřovat Web o plevel typu MFA, neboť zřejmě chodí po světě s pětistovkama na očích a nic jiného jak na "business" se nezmůžou. Vadí mi to, ale to je tak všechno, co s tím můžu dělat. Takže vlastně je mi jich jen líto, že takhle "prosírají" život.

Nepodsouvej mi tedy myšlenky, které tě napadají, že jsem proti nějakému podnikání, když jsi vůbec nepochopil, že jde o něco jiného.

FYI - Já vlastním asi 30 domén, kdy většina čeká "v šuplíku" na realizaci, příp. na prodej, ale ani jednu nemám "zaparkovanou", neboť nechci rozšiřovat Web prostor o nějakou MFA plnou reklam. Žádné prachy mi nestojí za to, abych parazitoval na náhodných návštěvách "chudáků" na webu, co na všechno naletěj a z neznalosti klikají na každý reklamní link, co vidí (o dětech se zmiňuji výše).

Rád nazývám věci pravými jmény, takže Adsense for Domain je MFA web a tečka. Z pohledu laického návštěvníka je totiž úplně jedno, jestli tomu někdo říká "parkovani domeny" nebo "MFA".

O čem tedy mluvím a "nevím o čem"? Schválně, nechám se poučit. Každopádně vím, že já "zmrda" na světě dělat nikdy nebudu, stejně jak nebudu publikovat sites plné reklam, neboť doláče si dokážu vydělat i jiným způsobem a možná mnohem jednodušším :-)

Anonymní řekl(a)...

Jsem rad ze ti nevadi kdyz si nekdo neco koupi a preproda, tak by ti snad nemelo vadit ze si nekdo zaregistruje "X" domen s timto umyslem. No a kdyz uz je nekdo ma zaregistrovane s timto ucelem, je zrejme ze na vetsinu z nich nebude stavet zadny projekt, takze existuji 2 varianty: Bud tam da reklamy ktere jsou vysoce specificke k tomu co hleda dany navstevnik(a jistym zpusobem mu pomuze protoze ma dobrou sanci pres reklamu najit to co hledal), a nebo tam neda nic, a navstevnik se dostane na uplne prazdnou(nebo neresolvujici) stranku. Nevim proc si myslis ze druha varianta by byla lepsi. PPC stranky aspon k necemu slouzi. Tobe treba ne, ale nekterym "chudakum" ano.

Taky chci dodat ze ja jsem jeden z tech lidi ktere bud primym nebo neprimym zpusobem nazyvas "zmrdy", tak tvuj post beru osobne.

Cayman řekl(a)...

petrosc: Stránky s reklamou (MFA nebo "zaparkované", to je teď jedno) neslouží ničemu jinému, jak reklamě. Je to podobné, jako kdybys přišel do trafiky a tam neměli žádný tisk, ale jen a pouze reklamní letáky a katalogy. Je to lepší, jak žádná trafika? Budeš vděčen za takovou nabídku? Já ne.

Psal jsem o tom již na webtrhu, takže se budu opakovat, ale sedí to:

Raději toleruji nefunkční domény, kde je "Under Construction...", jak nějaký reklamní plevel. Viz třeba GoodData.com, kde je asi půl roku stále jen "Coming soon!" a já se těším, až tam něco zajímavého bude. Proč není zaparkovaná a plná reklam?

Zkus o tom zapřemýšlet i z druhé strany normálního uživatele na Webu, který např. hledá "alarm", tak napíše alarm.cz nebo hledá "ministerstvo vnitra" a napíše ministerstvovnitra.cz :-)

To je v pořádku? Z právní stránky možná, ale jinak mě lidi, co si registrují třeba ministerstvovnitra.cz nezajímají a za kamarády bych je nikdy nechtěl.

A můžu je nazývat úplně stejně, jak říkám "zmrdům", co jezdí autem na červenou, co zařazují reklamu do filmů v TV nebo co mi házejí reklamní letáky do schránky, či mi posílají SPAM. Upozorňovat na ně budu stejně, jak na jinou demenci na světě, protože to demence je. A je teď jedno, že se jedná o rádoby legální podnikání.

Ať si klidně každý nakupuje domény, jak chce a prodává je se ziskem, komu chce. ALE ať se, prosím, takoví podnikavci nesnaží předstírat, že to je OK.

Kdo si registruje následující domény, tak není zmrd, ale něco jiného?

http://www.billgates.com/
http://www.bilgates.com/
http://www.williamgates.com/
http://www.willgates.com/

Souhlasím, je to právně legitimní podnikání. Líbí se mi to? NE, neboť to jen zvyšuje množství demence na světě a místo, aby se chytří lidé zabývali něčím důležitějším (třeba uklízením hoven v parku po svých psech), tak dělají takové spekulace.

Unknown řekl(a)...

No ted tady pletes typosquatting s klasickou domenovou spekulaci(ne ze to pletes ale spis ti asi dosli argumenty). Mozna bys mel pochopit ze jde o 2 odlisne cinnosti. Nebudu uvadet svuj osobni nazor, ale obecne ne, typosquatting neni ok a s tebou souhlasim. Proc ale pouzivas tento argument, kdyz ty jsi zacal mluvit o necem uplne jinem- tj o registraci domen a jak te to sere kdyz spekulanti registruji domeny na ktere by mohl nekdo jiny postavit web.

Cayman řekl(a)...

Takže ještě jednou - Je úplně jedno, jestli někdo používá dva různé pojmy pro to samé, co se projevuje úplně stejným výsledkem. Psal jsem o tom výše a je mi líto, že někdo stále dokola opakuje ty samé "argumenty".

Je totiž úplně jedno (z pohledu laického uživatele), jestli nějaká partička specialistů na webu něčemu říká "MFA sites" a něčemu zaparkované domény s "Adsense for Domain". Podobně, je úplně jedno, jestli nazýváš něco "squatting" nebo parkováním a regulérním obchodem s doménami. NENÍ to snad ve výsledku to samé?

Ano, "sere mě, když spekulanti registrují domeny" a mají je na webu buď jako MFA nebo "zaparkované" a plné reklam, když by je mohl někdo použít na něco smysluplnějšího. (NE já, mně nikdo nic nevyfoukl, ale kdokoliv.)

Ano, "sere mě", když je někdo omylem (spekulantem) obtěžován stránkami jako ministerstvovnitra.cz a dalšími MFA nebo "zaparkovanými". (NE já, ale obyčejní uživatelé webu, děti, důchodci etc.)

Už to, prosím, chápeš? A hlavně prosím, nemysli, že někomu něco závidím. Já si nechci registrovat žádné z takových domén a ani by mě nenapadlo hledat, která doména s nějakým chytlavým jménem je ještě volná.

ALE je to každého volba, čím se zabývá, když mě a lidi okolo nebude uvádět v omyl a podsouvat mi reklamy, díky tomu, že parazituje na nějakém jméně.

Cayman řekl(a)...

petrosc: A ať nemluvíme jen teoreticky, jaké ty máš registrované domény? Možná, že bych je třeba koupil :-)

Anonymní řekl(a)...

domen mam vic nez tisic ale tobe urcite zadnou neprodam, mam takovy pocit ze se nedohodneme na cene:)

Jinak prodavat nepotrebuji, vydelavam vic nez dost z parkovani.

Co se tyce tve odpovedi na muj posledni prispevek, mam pocit ze bud nechapes co rikam nebo jsi proste tak tvrdohlavy ze delas ze nerozumis... tak nechme to tak, pro me to nema smysl dal rozebirat

Cayman řekl(a)...

+1000 domén? tak to je síla, se pak nedivím, že každý mluvíme o něčem jiném :-) Každopádně, ať se daří.

Anonymní řekl(a)...

V prve rade ti musim podekovat za skvely clanek a tvuj uhel pohledu na dane tema, s kterym zasadne nesouhlasim. Pokud si Fandor nebo kdokoliv jiny zakoupi domenu, a necha ji zaparkovanou do doby nez vyrvori stranky je to naprosto v poradku. Ja osobne delim lidi v tomto podnikani na par kategorii - lidi ktery parazituji na trademarks, jmenech znamych osobnosti... ty jsou znamy jako cybersquatters. Dale jsou to domainers, kteri ziji z toho ze parkuji sve domeny. Posledni (prvni) jsou ti kteri si zaregistruji domenu s tim, ze na ni casem vybuduji stranky s relevantnim obsahem.
Ja sam vlastnim take nejakou tu domenu, a u vsech predpokladam development. Ponevadz jsou registrovane u GoDaddy je na nich parkovaci stranka hned od pocatku, a nevidim duvod to menit na nazev domeny + coming soon. Nebudu lidem lhat, a slibovat ze uz to bude brzo..
Parkovani stranek je dle meho nazoru absolutne nevidelecna cinnost. Nektere z velkych firem ktere to zivi, uvadeji ze rocne dostanou v prumeru z jedne domeny 40 USD. Bud maji velice solidni domeny, nebo je v tom neco velmi oskliveho. Muj prumer cini nekolik peanuts mesicne a urcite je neparkuji s vyhledem na jakykoliv zisk.
Pokud lidi ktery maji zaparkovane domeny radis do kategorie "Z" rad se do ni necham pridat s celym svym jmenem a kompletnim seznamem mych domen.

Cayman řekl(a)...

Filipe, díky za názor. Dle tvého projevu bych řekl, že ty zrovna nepatříš mezi ty správné "taškáře", které jsem myslel svým příspěvkem, co mají tisíce registrovaných domén typu - ministerstvovnitra.cz nebo ministerstvokultury.cz apod., a kteří si bláhově myslí, že jejich doménu někdo někdy koupí.

Jen na vysvětlenou, nikdy jsem neřekl, že kdo vlastní domény je zmrd, to bych si nedovolil a Beograd doména byl špatný příklad, jen měla holt smůlu, že mi přišla do "rukou" ve stejnou chvíli, jako třeba Ministerstvovnitra.cz nebo BillGates.com, což jsem vysvětlil v následujícím pokračování v Jde jen a pouze o způsob našeho myšlení.

Dříve jsem také popisoval, jak Žáci mají za úkol klikat na reklamy. A když jsem jen tak namátkou kouknul na návštěvnost na té zaparkované Ministerstvovnitra.cz (na sedo.com to je vidět), tak byla kolem 1500 za ten den. Tak si schválně spočítej, kolikrát každý návštěvník kliknul na nějaký link a můžeš odhadnout, kolik se dá vydělat, když to vezme do ruky opravdový "taškář", když se ti nelíbí slovo zmrd :-)

Hodně úspěchů přeji a ať se daří nejen s doménami.

Anonymní řekl(a)...

Po precteni tveho clanku o domene Ministerstvovnitra.cz jsem konecne porozumel tomu jak je mozne vydelavat na parkingu domen podobne kvality. Neprekvapuje mne to u spyware.com, kde predpokladam tisice navstevniku denne z direct navigation. Zajimalo by mne, jestli pani ucitelka nechala deti klikat vedomne, nebo jen nepoznala parkovaci stranky. Dokazu si predstavit tu konverzi z 1.500 navstev behem jednoho dne. Budiz jim to doprano.

Ja se budu drzet toho, ze kazda domena se ma developovat aby mela nejaky smysl a uzitek. To je samozrejme casove i financne narocnejsi, ale v kazdem pripade jedina moznost - alespon pro mne. Problem je, ze to trva nekdy velmi dlouho nez se k tomu dostanu. Domeny ktere mam zaparkovane, beru jako cisty prodelek a pripomenuti prace ktera mne ceka.

Anonymní řekl(a)...

Mohol by mi niekto poradit, ktory .cr registrator ma najnizsie ceny?
Je 345kc s dph za .cz domenu vela?

Anonymní řekl(a)...

Ceny domén se trochu liší u všech registrátorů. Já používám Forpsi, kteří mají docela dobré ceny - CZ doménu za 230,- Kč.

- Ceník domén u Forpsi

Někdy mají všechny firmy nějaké extra ceny v akci, ale to záleží, na co se narazí.

Dolfa řekl(a)...

Hmm...tak si měl pravdu, nešlo o nic jiného než doménovou spekulaci:
http://www.fandor.cz/prodam-travel-domeny-tuniskocom-spanelskocom/

Asi Fandor na dovolene v USA dostal napad na nejaky business a ted potrebuje love do zacatku ;)

Cayman řekl(a)...

Když někdo koupí domény a začne všude vykládat, jak chce udělat nějaký "autorativní web" a pak ho prodat, tak mi hned blejskne hlavou, že takový člověk kecá, až se mu od huby práší.

Takže teď je to konečně vidět, že? Holt, na Hawaii asi došly peníze, tak je potřeba dát staré noviny do sběru, vrátit flašky od piva, prodat pár domén...

Jinak, jak jsem už několikrát psal, ať si každý nakupuje a prodává, co chce, ale ať to nevydává za něco, co to není.

Jsem zvědav, který hlupák ty domény koupí a je mi jasné, že se jich najde plno :-))

Anonymní řekl(a)...

Fandor je chytri. Predava domeny lebo vie ze teraz sa da na nich nabalit najlepsie, ked je po nich velky osial v hlavach domenovych spekulantov. V sucastnosti na domenach zarabaju najviac ty ktory s tym zacali tak pre d 2-3 rokmi a registratory. Ale suhlasim s tym ze je to mrhanie mysliacim potencialom. Ale co sa tyka osobnych financii, je dobre mat vo svojom portfoliu zo 10 kvalitnych domen.

Cayman řekl(a)...

Tatry, presne tak. Jinak, mas uzasne fotky na tom svom Tatry bloge.

Maj sa!

Okomentovat