Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Americká reakce na "Excel story" a jednoduchý podnět jak získat contract :-)

A že jsem si nedělal legraci s nabídkou převodu "slavných" Excel řešení do Web nebo Windows aplikace, tak jsem poslal echo amíkům, ať vyčlení server a databáze, a ať se připraví na "pár" Excelů k převodu.

Když bude mít někdo dobrý nápad na aplikaci, který se nyní řeší tabulkou v Excelu, když analýza ukáže, že převod nebude příliš náročný na čas, tj. vložený čas ZDARMA bude odpovídat budoucímu přínosu, tak proč nevytvořit portfolio FREE aplikací, se kterým se pak dá dále pracovat.


A jaká byla reakce od kamarádů z US?

Kromě jízlivého, že nemám co na práci, či jestli nedostávám dosti spamu i bez takových akciček, tak jsem dostal ještě něco úchvatnějšího - linky na jobs pages, kde nějaké firmy opravdu vážně hledají "Excel Gurus", doplněné komentářem, že než dělat něco zdarma, tak proč nenabídnout řešení Excel problému přímo firmám, které se s množstvím excelovských tabulek potýkají v reálu a musí potom hledat na pomoc "Excel specialisty" :-)

Neskutečné! Jak vidno, tak oni to ti "Exčelisti" na celém světě pěkně rozjeli a já vůbec netušil, že se i přímo hledají v inzerátech!


Kruh se uzavírá aneb kde hledat "Dream Work"?

S klidem můžu tento příspěvek zařadit do skupiny "Dream Work", neboť může navázat na můj dřívější tip, jak najít contract, či remote work:

"...je jednodušší najít contract work, popř. remote work, přes "standardní" pracovní nabídku, kterou můžu přeměnit dle svých představ - ze zaměstnance třeba udělat contractora a z práce ve firmě udělat remote work."

Zrovna nedávno se mě ptal kolega, jinak guru na PHP, Unix, Oracle a Web aplikace, kde by mohl najít nějaký zajímavý contract, tak mu musím doporučit, ať mrkne nejprve na Excel pozice, neboť mu každá firma utrhá ruce, když kromě Excelu nabídne i znalosti něčeho pořádného.

Však každý znalec poměrů na pracovním trhu v US nebo UK se může vyjádřit jestli 85K USD nebo 50K GBP je málo nebo hodně ve srovnání s průměrem na trhu a to toho nemusíte až tak moc umět, jak vidno z nabízených pozic.


Pro ilustraci - zkrácený list náhodně vybraných Excel pozic z US a na závěr něco z Londýna:

Excel Reports Developer (VA)
- dost slušný plat (75,000.00 - 85,000.00 USD /year) na to, že hledají někoho na "complex Excel reports and automating reporting", ale už chytře zmiňují "these reports will be converted to Java"

Access/Excel Developer (NY)
- nechcete dělat v New Yorku jako Access/Excel developer, kdy i využijete i trochu SQL? Spojená řešení Access + Excel jsou také úchvatné perličky ;-)

Excel Spreadsheet Expert (CA)
- pro pobavení také dobré, zde hledají v Californii experta "to gather data to integrate into an Excel spreadsheet", s úchvatným lákadlem - "The successful candidate will earn top pay while helping to bring state-of-the-art technology to market.

Excel Developers (CA)
- zde pro změnu hledají "experienced Excel Developers" a nabízí krátký contract na export dat do Excelu and Access "databází" - kdyby tak tušili, že Excel není databáze :-)

Excel Developer (CT)
- nebo tady hledají senior Excel Developera na vývoj "complex financial Excel applications", neboť jejich klient má "series of large EXCEL-based applications", ale jak vidno, tak asi někdy uvažují i o "conversion projects from EXCEL to SQL"

HR Excel Expert (AZ)
- nebo další kde přímo požadují zajímavé expertní znalosti - Excel; Vertical Look-Up; Pivot-Tables; no nekup to :-)

Excel/VBA - Quants Developer (London)
- taky dobré (35,000.00 - 50,000.00 GBP) - Investiční fond v Londýně hledá urgentně vývojáře s "solid experience in Excel and VBA modelling/development", ale zřejmě nemají tucha, koho chtějí, neboť kromě experta v Excelu chtějí C#, VB

RAD Developer - Excel / Access Vba (London)
- tady snad ani neví, koho hledají, neboť začínají Excelem a končí Oraclem, či ASP, ale označení RAD Developer mě pobavilo


No a co s tím, že je nabídka takových pseudo-pozic na trhu?

Kdo hledá contract nebo remote work, tak co je jednodušší, jak napsat nabídku na takové podobné pozice, kterých je na světě mraky, a nabídnout se jim jako specialista, který kromě zapnutí počítače, Wordu a Excelu umí třeba PHP, ASP, SQL, Unix, či Flash technologie? Nebo co jim přímo nabídnout převod jejich Excelů do něčeho smysluplného?

(Do Londýna nebo jinam v Evropě se dá zajet na pohovor, při úspěchu to u nich měsíc zkusit a pak je "ukecat" na remote work z ČR.)

Chápu, že každý nemá čas se učit hned PL/SQL a získat u nás contract za 120 tis. Kč, ale Excel snad každý, kdo někdy čuchnul k počítačům zná, né? A naučit se těch pár VBA funkcí a příkazů se dá snad za pár hodin, aby byl z každého třeba i ten "Excel Guru" :-)

Takže kdo hledá contract, tak je plno cest, které vedou k cíli, stačí chtít a umět (a mít trochu štěstí, které však přeje připraveným a snaživým).

2 comments :

Anonymní řekl(a)...

Manažeři jsou na něj za ta léta zvyklý. Předtim Quattro Pro, nyní Excel. No a oni ted chtěj ty svoje data vidět v tom Excelu. Znám to z vlastní zkušenosti, chtějí se v tom různě hrabat, protože se naučili nějakým způsobem tvořit grafíky a ty data nějak analyzovat, a přes to jim prostě nejede vlak. Nabídneš jim Access a nebude jim dost dobrej páč neni tak příšerně barevnej a umí jen tebou předdefinovaný funkce. Vysvětlit jim výhody databázového řešení bývá mnohdy nadlidský úkol.

Cayman řekl(a)...

Souhlasím, "manažer" potřebuje Excel a Powerpoint. Já také používám Excel tabulky na další analýzu, či speciální grafy apod.

ALE ROZDÍL v profi řešení je, že data jsou v pořádné databázi (s referenční integritou, zabezpečená) už od počátku a z té se pak dělají výstupy, grafy apod. dle potřeb manažerů (né, že Excel tabulka se používá jako dB).

V posledních letech má každá moje aplikace např. automaticky vygenerované menu, které obsahuje kromě tlačítka Print, ještě Export do Excelu, XML, CSV, JPG,... právě pro ty "potřeby" managerů, ale třeba i pokročilých uživatelů, kterým stávající výstupy a grafy nestačí a chtějí si udělat svoje.

Okomentovat