Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Vivat "Made in Panasonic"!

Čučím jako tele na nový vrata! Myslel jsem si, že mě už nic nemůže překvapit, když se jen tak ze zajímavosti mrknu na cedulku výrobce na nějaké elektronice (dnes již na čemkoliv). Vždy očekávám čínskou klasiku a na cedulce Made in China, kdy si jen potvrzuji, že všichni výrobci v Evropě i v USA to budou muset brzy zabalit.

O jahodách z Číny jsem už psal a myslím, že brzy bude asi i to mléko a chleba z Číny, když naše kravky jsou tak drahé a politici tak hloupí ;-)

Jaké ale bylo mé překvapení, když jsem nedávno zapojoval nějaké další nezbytné životní blbosti (po přestěhování nás to nějak moc netrápilo), ale čas dozrál a rodina si žádá své anóbrž je potřeba mrknout na nějaké staré filmy nahrané buď na VHS nebo na DVD.

Zapojoval jsem tedy kus starého železa značky Panasonic a co nevidím na cedulce výrobce? To byste snad ani netušili
- Made in Slovakia!

Panasonic

Ha, to mě dostalo, neboť jsem netušil, že Panasonic ještě provozuje tu fabriku na Slovensku a ne jen někde v Číně, Taiwanu nebo v Japonsku. Každopádně mě to potěšilo, bo oba přístroje jsou skvělé a fungují už nějakou dobu naprosto perfektně.

Vivat Panasonic! Vivat Slovakia! Ať žije výroba v Evropě :-)

8 comments :

Anonymní řekl(a)...

Panasonic má fabriku v Japonsku. Myslim, že jí tam má stoprocentně.
Mám televizi Sony a je vyrobená v Malajsii....Malajsiji.....Malajsie....kruci.

Cayman řekl(a)...

Je mi jasné, že Panasonic má fabriky všude po světě, jen mě potěšilo, že ty mé zmiňované kousky jsou ze Slovenska :-)

Nakonec, všechny součastky uvnitř jsou "ze světa", v SK asi udělali jen kompletaci, a nebo možná jen distribuci.

Anonymní řekl(a)...

jasan, já rozumim, prostě má člověk k tomu tak nějak větší důvěru. To je fakt cítím to stejně, možná neoprávněně, ale citím.

Anonymní řekl(a)...

Myslím, že výrobky jsou všechny stejné a je jedno, kdo a kde je dělá a je úplně fuk, jestli Made in China ne Slovakia nebo Uganda.

Cayman řekl(a)...

Dawsone, nejde o duveru, ale o dobry pocit, ze se u nas nebo v SK jeste neco vyrabi :-)

Anonymní řekl(a)...

Vivat investori hladajuci lacnu pracovnu silu.. Ono CR ma najviac rastuci priemylel v celom EU regione. To je na margo toho ci sa v CR este daco vyraba

Anonymní řekl(a)...

Vím, že to je strý post, nicméně stále aktuální. Ale všiml jsem si, že jistým opovržením mluvíte nejen o číně, taiwanu, ale i japonsku.

Zde se mýlíte - pokud jakákoli firma byla založena v japonsku, je vlastněna japonci a má fabriku v japonsku, je to právě to, co vy chválíte.

Také nelze civilizované japonsko srovnávat se středověkou čínou, už jen pro to, že i když z našeho hlediska sporné, přesto má japonsko ohlídány věci jako práce dětí, atd...

Anonymní řekl(a)...

Tak předchozí komentář ukazuje totální nepochopení toho, jak jsem to myslel. Je to jistě způsobeno mým špatným vyjádřením a omezenými možnostmi psaného projevu, kde chybí mimika, či tón hlasu. Je ale vidět, jak někdo si obvykle bere jen to, co ho samotného napadá a co vidí někde mezi řádky, co v tom příspěvku ani není ;-)

Nikdy jsem s "opovržením" nemluvil ani o Číně a už vůbec ne o Japonsku. Naopak! Čínu obdivuji, jak krok za krokem dobývá celý svět, kdy nebude dlouho trvat a bude opět nejsilnější mocností, která bude brzy ovládat nejen výrobu, ale i výzkum, či vzdělávání v celém světě.

No a "Japonsko - má láska", kdybych měl použít název skvělého dokumentu od Špáty se stejným názvem. Obdivované svou historií, kulturou, filozofií, nadšením i umem lidí.

Jestli z některých mým příspěvků cítíte opovržení, tak snad z hloupých lidí, kteří se honí za věcmi, penězi, za nejvyšším ziskem za každou cenu, což způsobuje rušení výroby v Evropě a přesun třeba do Číny.

Okomentovat