Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Ukázkový Excel sheet aneb nápad na podnikání pro vývojáře

"Excelisti" jsou opravdu neskuteční! Už jsem psal kdysi v příspěvku Informační systémy v Excelu bych zakázal, jak mi nějaký amík nabízel contract, abych mu převedl Excel "šít" do nějaké smysluplné databáze a připravil Web aplikaci. Opět jsem dostal do rukou jednu takovou taškařici, kdy se nějakému "expertovi" podařilo vyplodit pěkný ukázkový kousek.

Má to být nějaký plánovací systém na nasazení pracovníků na směnách, který se používá v síti ke "sdílení" a aktualizaci více uživateli. Takže jeden uživatel to otevře a kouká se, druhý mu to "pod rukama" opraví a třetí to má pro změnu "zamčené" a změny nejdou uložit. Čtvrtý si to "pro jistotu", kdyby nešla síť, stáhne na lokální disk, aby měl všechny informace dostupné stále, přičemž netuší, že už existuje nová verze, pátý...

Nevypadá to špatně, což?



A co teprve tohle, když se to pro management firmy doplní o nějaké makra a skvělé barvičky a stínování, aby to vypadalo "pěkně":



Že se v tom nikdo normální nevyzná, o to už ani tak moc nejde, hlavně že si s tím ten "expert" na Excel pohrál a řekl bych, že to musel dělat několik dnů, ne-li týdnů. Že se za takové nesmysly dostávají i tučné odměny a jiná ocenění (hlavně asi za ty barvičky a případně grafy), o tom se snad ani nemusím zmiňovat.

Po nasazení do reálného provozu se pak "najednou" zjistí, že to nějak moc nefunguje a že vyplňování a údržba zabere mnohem více času a zvedá "nasranost" lidí v týmu, kteří s takovou "technologickou špičkou" musí pracovat. Takže se opět investuje nějaká koruna, aby se takový patvar převedl na něco smysluplného ;-(

Psal jsem už v tom příspěvku, že proti Excelu nic nemám, když se používá na to, na co je určen, ale proboha, ať to nikdo nepoužívá na síťové databázové aplikace! Kdo to má potom napravovat?!?


Nápad na podnikání pro programátory:

Předpokládám, že takových "řešení" bude na světě pěkná hromada a tak jestli máte chuť, tak se vrhněte na osvětu a nabízejte všem, co mají něco v Excelu, že jim to převedete do pořádné databáze.

Když si vezmu, že skoro všechny databáze na trhu jsou zdarma nebo mají zdarma základní verze, které jsou pro většinu systémů naprosto dostačující (minimálně pro ty slavné Excel sheets), že dB vývojové nástroje jsou buď zdarma nebo za směšný poplatek, že základní prototyp webovské databázové aplikace s pár tabulkami je možno vygenerovat za 1-2 hodiny, popř. 1-2 dny, tak fakt nevím, co komu brání, aby se na to vrhnul. Stačí jen najít ty "Excel řešení" kolem vás.


A kdo vám to zaplatí?

Jasně, prvotní otázka. A odpověď? NIKDO. Ale to je naprosto "normální", alespoň u nás v ČR vám takové řešení nikdo nezaplatí, nikdo vám nedá objednávku na 100 tisíc Kč, nikdo s vámi nepodepíše žádný contract. ZATÍM...

Když ale uděláte dobré řešení, zpočátku ZDARMA, tak si piště, že dřív nebo později od spokojeného zákazníka něco vytáhnete. Když bude spokojený s vaším profesionálním řešením (což je cokoliv ve srovnání s Excelem), tak jsem si ověřil, že v 90% případů dostanete zaplaceno za příští upgrade, případně dostanete odměnu za každé drobné rozšíření.

To také záleží na tom, co a kolik toho dokážete vyjednat, kolik vás bude stát vývoj první verze, která bude zákazníkovi fungovat a jak pružně jste schopni doplnit zlepšení a doplňkové funkce dle potřeb zákazníka.


Další výhody takového počátečního vývoje zdarma:

Máte jednoho z prvních zákazníků, který je dobrou referencí pro vaše další zákazníky, navíc dostal něco od vás zdarma, tak na vás asi nebude nadávat. Máte k tomu i zdarma "testery" veškeré funkčnosti a získáváte zdarma podněty na zlepšení. Otvírají se vám také možnosti získat od daného zákazníka další, již plně placenou, zakázku.

Navíc, v případě obecného řešení, máte již hotovou aplikaci, kterou můžete dále komerčně nabízet na trhu s výhodou předchozí reference.


Každopádně, určitě je výhodnější, když vám někdo nabízí zakázku a nabízí i skvělou odměnu za práci, neboť obvykle si už takový chudák s Excelem neví rady :-)

6 comments :

Anonymní řekl(a)...

To vypadá, jako omalovánky, husté.

Anonymní řekl(a)...

Chtěl by se zeptat k tomu "v 90% případů dostanete zaplaceno":

Co dělat s těmi 10%? Co když takhle něco vyrobím a spadnu právě to této skupiny? Dělat zadarmo se mi tedy moc nechce a párkrát jsem se takhle pěkně spálil, když jsem někomu zdarma něco vyrobil, že prý pak se domluvíme na odměně. No a ono nic.

Nemáš nějaký tip, jak řešit tohle?

Cayman řekl(a)...

Vždycky to je risk, což si každý musí rozmyslet, jestli to riziko za to stojí. Záleží vždycky na koho narazíš.

Základ je, aby člověk začal dělat, co ho baví, tj. vyber si něco, co tě bude bavit, u čeho se něco nového naučíš. Pak i taková práce bude k něčemu.

Ověřil jsem si ale, že když se něco (všechno) dělá s nadšením a bez koukání na peníze, tak že to pak v závěru přinese mnohem větší zisk, který by nikdo ani nečekal.

Od jisté doby tedy vydělávám mnohem více, neboť dělám většinu věcí, co mě baví a na výsledku je to pak patřičně vidět.

Anonymní řekl(a)...

Luxus, vypadá to jako právě rozdělanej song v aplikaci MAGIX music maker...

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Kajmane :-) Musim rict, ze po delsi dobe ctu seriozni uvahu o moznostech vydelku, byt vzdy jde i o nasledne stesti, ci naopak,ale plne s Tebou souhlasim. Je fajn, ze se obcas najde nekdo s mozkem a se serioznosti sdelit sve zkusenosti jinym. Bohuzel opak je vetsinovy v uvahach jak vydelavat. Hodne stesti preju Tobe, ostatnim co to tu ctou a tez sobe :-) Milan

Unknown řekl(a)...

Kedysi som práve takýto typ plánovania v Exceli "prerábal" na funkčnú aplikáciu. Nebola to veľká zákazka, ale napriek tomu vznikol z toho veľmi pekný a šikovný "programík". V prípade obsadených kapacít sa to dalo veľmí ľahko a rýchlo preplánovať.

Okomentovat