Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Můj čas je (mi) opravdu drahý a proto platím specialisty

Jak už jsem zde několikrát psal v sekci Hodnota času, popř. i v Hodnota peněz, tak "čas je jediná hodnota, kterou máme a můžeme ovlivnit".

V posledních pár týdnech jsem si ověřil, že tohle pravidlo se mi docela vrylo pod kůži a proto se podvědomě snažím chránit každou svou chvíli. Projevuje se to tak, že deleguji každou činnost, která je mimo můj obor a najímám si odborníky i na činnosti, které bych sice zvládnul sám, ale jelikož "můj čas je mi drahý", tak raději zaplatím profesionálovi, který mi něco udělá, než bych se zabýval činností, která mě nikam neposune a jen mi "ukradne" to mé nejcennější.

Takže už několik let nemaluji byt, nemontuji nábytek, neopravuji elektřinu (jen vyměňuji žárovky), neumývám okna (ani já ani žena), nevedu účetnictví (to dělá účetní a daňový poradce), nenatahuji kabeláž,... a někdy ani nevaříme ani nenakupujeme (chodíme na jídlo do dobrých hospod) a nákupy vozí třeba Z-Market.


Přej a bude ti přáno!

Souvisí to hlavně s tím, že vím, jaká je cena mého profesionálního času (kolik si účtuji za hodinu) v porovnání s tím, kolik zaplatím specialistům v jiných oborech. Tak to ale má být. Já vydělám peníze ve svém oboru a o část se "podělím" s dalším specialistou a "nechám" ho vydělat.

Klasický základ tržního kapitalismu a prosperity jednotlivce i každé společnosti: Přej a bude ti přáno aneb nech vydělat a sám vyděláš.

V poslední době, při dokončování nového hnízda u Vltavy, jsem využil služeb skoro všech profesí, takže mám docela přehled o cenách a službách znalců a právníků, zedníků, elektrikářů, plynařů, instalatérů, malířů, pokladačů parket, kachliček, či koberců, architektů, montérů všeho druhu, specialistů na žaluzie i na rozvod kabeláže, stěhováků, či ladičů pian,... Navštívili jsme s ženou stovky webovských stránek, nakoupili v desítkách e-shopů, využili mraky dodávkových služeb,... vypili litry vína, piv a dali i pár panáků s přáteli :-)

Nechápu, když si někdo naivně myslí, že když si všechno udělá sám, tak že ušetří. ANO, možná ušetří pár korun, ale vůbec si neuvědomuje, že ztratí plno času, který by mohl věnovat užitečnějším věcem, např. třeba i vydělávání peněz v oboru, kterému rozumí a je v něm dobrý.


Peníze se musí umět vydělat a ne ušetřit!

Jistě, že když mám omezený rozpočet, tak musím umět šetřit a optimalizovat náklady, takže místo drahé stěhovací služby si můžu domluvit pomoc kamarádů, místo úklidové služby, která umyje okna, si můžu "objednat" třeba tchýni (což není můj případ), místo večeře v hospodě raději sám uvařím.

Jde ale o to, abych se naučil myslet v jiné rovině a místo dumání nad dobře rozmíchanou barvou do pokoje, či místo studování návodu na montáž skříně jen proto, že ušetřím za malování, či montáž, je mnohonásobně jednodušší přemýšlet, jak vydělám tolik a tolik peněz, abych si mohl takové věci dovolit.


Pozitivní myšlení a ne nějaká závist nás posune dál!

Kolikrát jsem slyšel kolegy a známé vykládat, že si raději něco (všechno) udělají sami, než aby platili takové "nekřesťanské" peníze někomu druhému. Jasně, souhlasím, že ceny všech služeb v ČR jsou předražené, někdy i nekvalitní, ale "všechno jde, stačí jen chtít a umět" hledat a vybrat dobrou firmu nebo dobrého specialistu a za dobrou cenu.

Hlavně je nutné se oprostit od těch přežitků socialismu, kdy nic nebylo a všichni se (nuceně) stali domácími kutily a dělali svépomocně od zednických prací, malování až po okopávání zahrádky a zavařování ovoce.

Nebo vám opravdu připadá normální, když si zedník dělá sám webovské stránky, když každý druhý manager si dělá databázovou aplikaci v Accessu nebo "nedejbože" v Excelu a to jen proto, že nechtějí zaplatit profesionálovi za kvalitní řešení?

Viz také - Času máme všichni stejně (málo)

3 comments :

Anonymní řekl(a)...

Sám nejlepšie vieš aký je to pocit keď pod tvojimi rukami z ničoho vyrastie niečo. Pre ten pocit si veľa vecí ľudia robia veci sami. Keď som zapojil elektriku v kuchyni mal som z toho dobrý pocit. Vždy keď zasvietim mám dobrý pocit ako dobre som to zapojil.
A je ešte jeden, pravdepodobne častejší dôvod prečo si ľudia robia všetko sami. Na to aby si človek mohol objednať murára potrebuje mať jednu podstatnú vlastnosť. Musí mať schopnosť utrácať peniaze. Nesmie byť skúpy. A to je vlastnosť ktorá chýba väčšine ľudí čo poznám.

Anonymní řekl(a)...

[quote]Jasně, souhlasím, že ceny všech služeb v ČR jsou předražené, někdy i nekvalitní, ale "všechno jde, stačí jen chtít a umět" hledat a vybrat dobrou firmu nebo dobrého specialistu a za dobrou cenu.[/quote]

Napsal jsi to přesně. Kolikrát je mnohem rychlejší než vyhledat službu, která je kvalitní, vyhovuje požadavkům a cenově přijatelná, postavit nebo smontovat něco sám.
Protože v ČR platí jednoduchá premisa. Cokoliv děláš pro sebe, děláš pořádně.

Cayman řekl(a)...

Sice platí, že "Cokoliv děláš pro sebe, děláš pořádně." Na druhou stranu je to ale potřeba porovnat s hodnotou našeho času, neboť když budu ztrácet svůj čas na to, aby jako "něco" bylo pořádně, tak mi ten čas bude chybět na něco jiného.

A už nikdy se mi ten čas nevrátí a nikdy si žádný "ztracený" čas nikde nekoupím.

Okomentovat