Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Kolik vydělává správný profesionál, popř. kolik by měl vydělávat?

Stále se mě ptá plno známých a kamarádů, kolik že to vydělávám, neboť přece "musím vydělávat pořádné prachy", když dělám pro ty americké firmy, že?

Na to je ale velmi jednoduchá odpověď:

Vydělávám dost na to, abych uspokojil své životní potřeby.

A teď nastává ta správná diskuze (ideálně v hospodě u piva) o tom, co jsou to ty "životní potřeby", kolik vlastně člověk potřebuje, co když si chce někdo koupit byt a potřebuje splácet hypotéku, leasing auta, pak ještě živit rodinu,...

Je to prostě "never ending story", neboť je to každého individuální problém a každý s tím může osobně něco dělat v případě, že mu stávající příjem nestačí. Kolik já to mám jen kamarádů na Moravě, odkud pocházím, kteří mi neustále připomínají, že já si "žiju", když vydělávám americké prachy a oni mají pár šupů.

Moje obvyklé repliky jsou: "Tak se seber a běž pracovat do Prahy!" nebo "Kup si letenku a najdi si práci v Irsku!", případně "Projeď Internet a najdi si místo v USA!", kdy odpovědí je mi jen "No jo, tobě se to mluví. Já jsem si tady koupil byt, mám malé dítě,... a nemůžu se stěhovat!"

Houbelec, je to každého problém, jak si zařídí život. Co komu brání aby se sebral a přestěhoval se v rámci republiky nebo zeměkoule? Je to TAK jednoduché, "stačí jen chtít a umět"!

Každopádně by stálo za to vědět, kolik kdo vydělává, jak je se svým příjmem spokojen a případně kolik by chtěl vydělávat?

Napište, prosím, třeba i anonymně v komentářích, co děláte za profesi a kolik vyděláváte a kolik byste chtěli vydělávat v ideální práci.

Třeba mě napadne, jak by to šlo zlepšit pro danou profesi.

16 comments :

Anonymní řekl(a)...

Radit, aby se celá republika přestěhovala do Prahy, nebo rovnou do USA - to je fakt rada nad zlato...
Už tak se v Praze nedá normálně žít, je to snad nejšpinavější město v Evropě (ovšem po Varšavě a Římu). A v USA nové imigranty vážně vítají s otevřenou náručí...

Anonymní řekl(a)...

Sám v Praze nebydlím a docela dlouho uvažuji o přestěhování. K práci sice potřebuji jen internet, takže můžu žít klidně v Krkonoších nebo na Vysočině, ale vždy tak jednou, občas i dvakrát týdně musím do Prahy dojíždět kvůli různým jednáním a setkáním. Nemusím snad zdůrazňovat, že takovou cestou zabiju celý den....
Nicméně když se Prahou procházím, tak mi běhá mráz po zádech. Praha je jeden velký supermarket. Už dávno to není město pro lidi, kde by se dalo normálně žít.
Není smysl života jen v penězích, kvalita života závisí i na jiných měřítcích.
Takže asi tak...

Cayman řekl(a)...

V Praze se dá opravdu žít, když chceš, vem si jen, kolik má Praha obyvatel. Jestli Ty sám nemůžeš v Praze žít kvůli špíně, tak na to máš asi ty správné důvody, že?

Ale pak si nestěžuj, že máš málo peněz jak ti, co v té špíně žijí a vydělávají!

V USA samozřejmě nečekají na každého ňoumu, který by tam chtěl vydělávat +10.000 USD měsíčně, ale je jen na tobě a na tvých schopnostech, jestli se tam dostaneš, jestli ti nějaká firma zaplatí H1B vízum, včetně nákladů na přestěhování.

(Když budeš umět AJ a k tomu třeba ještě SJ, FR nebo CJ a navíc ještě nějakou odbornou profesi, tak si piš, že se o tebe budou americké firmy rvát!)

A kdo říkal, že jen přestěhování se do Prahy je řešení tvé finanční situace? CO TAKHLE zkusit Dublin? Paříž? Rotterdam? Mnichov?

Když se nechceš stěhovat do Prahy nebo do USA, tak si pak ale nestěžuj, že vyděláváš málo peněz. Jak jednoduché, že?

Anonymní řekl(a)...

Hele, v Praze jsou lokality, kde můžeš bydlet skoro v přírodě nebo na okraji nějakého parku. Tak se nemusíš zabývat nějakou čistotou města, kterou znáš jen při příjezdu na nádraží. Nekecej tedy, že se nedá v Praze "normálně žít".

Já, když jsem v Praze začínal, tak jsem si dal podmínku, že si najdu bydlení někde u Stromovky nebo u nějakého lesoparku a podařilo se.

Firma, kde jsem začínal, mi zaplatila byt v Košířích, přímo u chráněného lesoparku. Takže jsem byl v Praze a přitom v přírodě.

Anonymní řekl(a)...

Anonymní č. 1: Islander neradí, aby se do Prahy přestěhovala celá republika, čti pořádně. Radí, aby lidi dělali v rámci možností to, co chtějí a upozorňuje, že ty možnosti jsou fakt velký.

Třeba ty: pokud se podle tebe v Praze nedá normálně žít, tak tu nežij, nikdo tě nenutí. Ale nestěžuj si, že nemáš něco, co mít můžeš.

Podle mě se dá v Praze žít docela dobře. Je tu skvělá dopravní infrastruktura, možnosti kulturního vyžití a v neposlední řadě i spousta přírody.

Anonymní č. 2: Záleží na tom, kde se procházíš, ale prakticky nikde nemáš dál než 2 kilometry do některého parku, hostince různých kategorií a hudební kluby od různých žánrů jsou taky všude... Máš ohromný výběr, co v Praze kdykoli dělat. Procházka "supermarketem" je jenom jedna z možností.

Anonymní řekl(a)...

Ja delam v Praze flash developera, docela v pohode, vydelam si slusne, bydlim na Praze 6 a fakt se nemuzu stezovat. Je, ale jasny, ze na mensi baracek za Prahou ani na nejaky normalni vehikel to neni (teda jo, ale splacet 30 let 2/3 platu? co je to za zivot?:-)

Rad bych nekam vypadl, laka me Amsterdam nebo Stockholm. Caymane, uprimne, je to fakt tak lehky? :-)

Anonymní řekl(a)...

Zil a pracoval jsem v UK jako programator pro dost specificke veci za nastupni plat 35k liber na rok s tim, ze to mohlo vystoupat nekam k 70 - 80 do dvou let. Najit praci v zahranici neni zase tak problem, jen to chce pevne nervy a zkouset.

Osobne mi to plne nevyhovovalo a tak jsem se vratil do rodneho Brna, kde sice nemam plat jako v Praze, ale delam na vecech ktere me bavi a mam tu veci, ktere jsou pro me dulezite. Penize nejsou jedina velicina v zivote a uspesnost se na ni nemeri, teda nemela by.

Cayman řekl(a)...

Koukám, že se fakt blbě odpovídá na Anonymní 1-x příspěvky :-)

Myslel jsem to přesně, jak píše někdo výše: "Penize nejsou jedina velicina v zivote", neboť každý má svobodu volby a nemůže nikomu závidět, že ten a ten, tam a tam vydělává více, jako třeba ten nebo ten.

Ideální je si vyzkoušet sám, jaké to je vydělávat v cizině, kolik stojí náklady třeba v Dublinu nebo Londýně, jak se musí makat, aby člověk uspěl.

Po takovém "poučení" se totiž každý může rozhodnout, jestli mu to stojí za to, případně se vrátit do rodného hnízda za kamarády, či rodinou a vážit si jiných hodnot.

Dnes navíc díky internetu se dá dělat odkudkoliv, jen najít ty správné zakázky, co by člověka bavily, je někdy kumšt.

Anonymní řekl(a)...

Áno, je to také jednoduché. Pred siedmimi rokmi som sa presne tak ako tu píše Ostrovan, zamyslel nad svojim prímom, uvážil životnú úroveň, ktorá mi úspešne začala klesať, kariérne perspektívy a zareagoval som na prvý inzerát a presťahoval sa. S deckom 4 roky, manželka zmenila prácu, z vlastného do podnájmu... prosto životná zmena ako hovado. Samozrejme Praha je len taká polovičná cizina :-) Keby som bol býval bol vedel lepšie anglicky, tak frčím ešte ďalej. Je kravina nechávať svoje peniaze vo vreckách iných.

A zarábam presne na úrovni životných potrieb mojich a
mojich blízkych. Koľko to je: radievam tento vzorec: Priemer v národnom hospodárstve krát dosiahnutý stupeň vzdelania. Pokiaľ prísun na účet nezodpovedá tomuto vzorcu, tak je niekde chyba a treba zmeniť lokál. Vo vzorci tá chyba ale nie je ;-)

Kým som tak nezačal zarábať, tak som nevedel aký som chudobný. Dozadu je to vidieť lepšie a jednoduchšie ako dopredu. Preto je vždy toľko odmietavých komentárov na podobné články ako tento.

A získal som ešte jednu skúsenosť. Zásadnú zmenu v prímoch dokáže priniesť len a len zmena zamestnávateľa. Kariérny postup je slabo výnosný.

Cayman řekl(a)...

PIki: Díky za pěkný komentář. Moc se mi líbí ten tvůj vzorec:

"Priemer v národnom hospodárstve krát dosiahnutý stupeň vzdelania"

Moc hezké :-)

Anonymní řekl(a)...

pre tento príspevok si dávam meno Odyseus.
Mám 30 rokov, ženu, mesačné dieťatko, staré auto, podnájom. Košice. Viem nainštalovať rack, skonfigurovať server, nainštalovať a spravovať Solaris, Linux, Windows. Aj pár aplikácií zvládam, pomerne robustných. Napísal som zopár scriptov v shelli a v perle. Spravil som pár webstránok. Dohovorím sa po anglicky. V práci využívajú moje schopnosti asi tak na 10%. Niesom spokojný s tým ako mi platia. Myslíš že by som inde mohol zarobiť podstatne viac? Myslíš že by som mal vyraziť do sveta teraz? Od malého dieťatka a ženy? Ja počkám aspoň rok, alebo nemám čakať?

Anonymní řekl(a)...

Odyseus
20000 Sk / mesiac

Cayman řekl(a)...

Ahoj Odyseus,
můj názor je, že když umíš nainstalovat / zkonfigurovat SUN, či Linux, umíš-li programovat v Shellu, tak tvé "ocenění" není vůbec odpovídající.

Chápu, že na Slovensku jsou jiné platy, ale každá zahraniční firma by ti určitě dala "trochu" více. Ať už někde na Slovensku, případně v Brně, Ostravě, o Praze ani nemluvím.

Kamarád (zhruba asi taky 30 let) nedávno nastoupil do Monster.com v Praze, kde stále berou nějaké specialisty podobného zaměření, jak píšeš, a říkal něco o 50 tisících. A takových firem je spousta. Napadá mě třeba pobočka Skype.com v Praze, ale ti hledají spíše programátory.

Je to fakt těžké, když máš malé dítě a žádná rada není dost dobrá, hlavně proto, že rodina je dle mého základ. Já osobně bych spíše počkal, až bude dieťatko větší, pak můžete jet někam všichni. No a ten rok, jak píšeš, je ideální doba se "nachystat" na nějaký přesun, či nalezení dobré pozice.

Můžeš také zkusit ve volném čase získat nějakou "remote" zakázku - viz třeba příklad studenta z Brna.

Jinak, dcera měla 3 roky, když jsem si nalezl IT pozici v Dublinu. Jel jsem nejprve sám, abych vše zařídil (práci, bydlení,...) a asi po měsíci přijel pro rodinku, kdy jsme pak všichni byli nadšení a na Irsko vzpomínáme jako na skvělou zkušenost.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj.
Jsem prodavač elektroniky a mám 12000,- Kč/měs.- mizerný plat. V K.Varech je to tady samej Rusák - hrozný lidi a pořád se tady roztahujou a podplácej ostatní. Vietnamci, Rusáci, Arabové, samá Mafie. Mám dvě děti a na nájem ani na jídlo to nestačí. Velice rád pracuji s počítačem, už jsem taky přemýšlel o tvorbě webovek - dobrý nápad grafika se taky hodí. Mám Cinema 4D a pomalu se chci s tím programem naučit pracovat.Tvoje stránky mě velice nadchli.Díky za typ

Cayman řekl(a)...

Zdravím K.Vary!
Je mi jasné, že jako "prodavač elektroniky" ten plat asi nebude úplně nejlepší, jestli jsi tedy zaměstnancem a ten obchod není tvůj, to by totiž asi bylo něco jiného.

Každopádně hodně štěstí a sil v tvém snažení. Ať se daří!

Anonymní řekl(a)...

AHOJ VÁM VŠEM CO NEJSTE
z Prahy.Napadlo vás,že v Praze žíjí též RODILÝ pražáci co jsou tu po generace doma?Já jako rodilý pražák mám jiný problém.Žiju ve městě,které je drahé, špinavé a kde kdo na něj nadává ,ale přesto je moje.Jak mám žít s tím ,že kdekdo si sem odskočí vydělat nějakou tu korunu navíc ,aby se pak vrátil domů do klídku a čistého prostředí?Vy mimo pražští máte jednu výhodu ,vy ,tu žít nemusíte!Nikomu se nechce odcházet s rodného města pokud má práci co ho uživí,ale taky ,,místo,,pro život - kde se dá fajn žít.Co Praha není.Nezávidte nemáte co.Snad jen to,že mi,,pražáci,,jsme všade v Čr nenáviděni za to, co vyslaní poslanci Z CELÉ republiky - tedy i z vašeho kraje rozhodnou a napáchají nám všem tedy i nám pražákům.Važte si toho,že neplatíte za parkování at jdete byt třeba k zubaři a podobně.ˇPráci najdete kdekoli dobře placenou jak autor těchto stránek po pravdě píše ,jen je nutno se snažit víc než druzí.Ale domov ten rodný si prostě vybrat nelze... .Praha je beze sporu krásná,ale mi narozeni zde, litujeme,že si ji málo lidí váží v tom pravém slova smyslu ,jako místo co by mělo sloužit k věcem dobrým pro celý náš národ a né jako dojná kráva,závidění hodné místo k životu,nebo centrum intrik pro kohokoli ... . zdravím vás všechny co si stýskáte.
člověk co se narodil v Praze

Okomentovat