Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak vydělat na realitách bez toho, aby se musel tvořit nový realitní portál

Kdysi jsem chtěl vytvořit realitní portál, neboť se mi zdálo, že na trhu chybí opravdu dobrý a kvalitní systém (to ale zjistíte, až když chcete prodat, koupit nebo pronajmout byt).

Prvotní ideu jsem ale brzy opustil, neboť nemá cenu se věnovat něčemu, kde je trh tak našlapaný, jak je tomu u nás v ČR, příp. i ve světě.

Hlavně jsem si uvědomil, že základem každého dobrého projektu je zamyšlení se nad smyslem a důvodem, což v případě realit je spojování kupců a prodávajících. Základem každého takového portálu musí také být zázemí realitní firmy, která má pak provize z realizovaného prodeje. No a žádnou realitní agenturu jsem opravdu budovat nechtěl ;-)


Nápad #1:

Místo toho, abyste vymýšleli nový realitní portál s duplicitní nabídkou nemovitostí přebíranou mezi všemi stávajícími realitními kancelářemi, tak co takhle udělat analýzu těch nejnavštěvovanějších a nabídnout jim optimalizaci jejich řešení?

Baví-li vás marketing, tak udělejte analýzu a pak jim prodejte návrh, jak by své stránky mohli zlepšit, baví-li vás programování nebo SEO, tak jim navrhněte, co by šlo zlepšit, aby byli třeba první v Google, či na Seznamu, baví-li vás jazyky, tak jim navrhněte překlad stránek třeba do španělštiny.

(Kdysi jsem se bavil počítačovou animací v Autodesku a jak jsem sháněl první zakázky? Nikdo nic nechtěl, na reklamu nereagoval, tak jsem to udělal opačně a proaktivně, na vlastní náklady, jsem udělal pár animací firemního loga vybraným firmám a poslal k posouzení, zda se jim to líbí. Výsledek? Všem firmám, co jsem obeslal, se moje animace líbily a daly mi nějaký peníz za úpravu a následné využití.)


Nápad #2:

Chcete-li nějak vydělávat na realitách, tak nemusíte mít vlastní Web ani ztrácet čas jeho budováním. Stačí projet současné nabídky - poptávky a najít někoho, kdo chce prodat - koupit byt, či nemovitost, oba zájemce kontaktovat a domluvit si provizi. Jak jednoduché, že? V případě, že by vás tohle bavilo ;-)

(Znám člověka, co nemá ani kancelář ani Web stránky a vystačí si s mobilem a zkoumáním nabídek současných realitních serverů. Když najde nějakou zajímavou nemovistost, tak vezme telefon a nejprve si domluví na jedné straně provizi. Třeba 3-7% za prodej, popř. 1 měsíční nájem v případě zprostředkování pronájmu. No a jelikož je schopný a snaživý, tak do 1-2 týdnů se mu podaří spojit takové dva zájemce. Měsíčně prý takhle prodá 2-4 byty a dohodí 1-2 pronájmy, takže se nedivím, že vydělá velmi slušně.)


Nápad #3:

Základem businessu je spojování kupců a prodávajících, co se tedy nad tímto zamyslet obecně? Někdo spojuje kupce a prodávající nemovitostí, další spojuje výrobce kol v Číně s kupci v USA, někdo třeba hledá zájemce o práci a nabízí jím místa u firem, které hledají zaměstnance.

Zjednodušeně tedy stačí najít kupce, co chce něco koupit nebo za něco utratit peníze, neboť TO je základ každého podnikání. Nabídek všeho možného zboží a služeb je nadbytek, jde jen o to najít "kupce", který něco koupí za tu nejlepší cenu a nějak se vpašovat do toho procesu.

Pobavil mě jeden inzerát kdysi dávno v tisku:
"Koupím cokoliv za vaši cenu. Zn. Platím hotově."

Což by se dalo parafrázovat na:
"Prodám vám cokoliv, co budete chtít koupit." :-)

7 comments :

Nikol řekl(a)...

Přesně! Ta proaktivita je hooodně důležitá. Dneska je spousta nabídek a lidé se v tom těžko orientují ... až ztrácí. Proto se musí jít s výrobkem/službou přímo na podnose až pod nos :)

Tvoje takty by měla být inspirující i pro ostatní "businessmany" ;)

p.s. Ten Tvůj "kámoš" je hustej :D
to je hodně takový "vekslácký způsob" :)
Buď mu přáno!

Anonymní řekl(a)...

Zrovna se snazim jeden byt pronajmout a dalsi koupit a mas pravdu ze az ted jsem zjistil jak to vlastne nefunguje. Davat srealitam 50 kc denne za inzerat na ktery me bude otravovat 10 realitaku denne se mi nelibi.

Jinak tenhle system pridavani komentaru to je fujjjj !!

Anonymní řekl(a)...

Pridavam sa, tento komentovaci system je dost narprd...

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím, ale je to Made in Google, tak co s tím? Máš nějakou radu?

Z Rotterdamu řekl(a)...

Ahoj Caymane, popř. ostatní,
Tvůj blog čtu už hodně dlouho a nacházím zde inspiraci a zajímavé zkušenosti.
Dovolím si Tě požádat o radu, ale pochopím, když mi to nebudeš chtít říci. Dejme tomu, že jsem našel firmu, jejíž webové stránky by snesly úpravu. Osobně ale programovat neumím a tedy bych jim chtěl prodat pouze tu myšlenku, jak si vylepšit stránku a tak nalákat zákazníky.
Když jim ale přednesu svůj projekt, tak oni mi samozřejmě můžou říci, že přesně na tom pracují a že jim tedy nepřináším nic nového (možná to je pravda, možna ne). Jak tedy mám postupovat při nabízení myšlenky, abych neprozradil příliš, ale zase aby firma souhlasila. Doplním, že se jedná o nizozemskou firmu se stránkami v nizozemštině. Svou roli bych si představoval jako detailní popis vylepšení stránky, popř. další drobné práce jako sepsání několika článků či koordinaci s programátorem při implementaci.
Děkuji za jakoukoli radu.
S pozdravem
B. Vosalik
P.S. co se týče pro-aktivity, tak to naplno souhlasím. Díky tomu jsem si sám sehnal velmi zajímavé i zajímavě ohodnocené práce a to jsem (teprve) student.

Cayman řekl(a)...

2Rotterdam: Tohle je na podnikání to nejtěžší - Jak to udělat? Jak prodat myšlenku nebo nápad? Jak přesvědčit zákazníka - kupujícího?

Zkusím sepsat pár myšlenek v extra příspěvku, ať to má nějakou formu, tak vydrž.

Z Rotterdamu řekl(a)...

Moc děkuji za odpověď a plánovaný článek. Pokud by jsi mohl sepsat i něco na téma "jak si ochránit myšlenku" (tj. když firmě vysvětlím, oč jde, aby mi neřekli, že na tom již pracují a že mě nepotřebují a poté si to nenechali udělat), byl bych Ti velmi vděčen. Souhlasím s tím, že umění prodat bylo, je a bude existenčně důležité (takřka) v každém businessu. Z Rotteradmu zdraví B. Vosalik

Okomentovat