Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Základní pravdy, které mě nikdy nezklamaly

Jak jde čas, tak jsem si ověřil některá pravidla, která mi kdysi dávno někdo chytrý řekl, ale já blázen jim tenkrát nevěřil. Až po nějaké době, asi jak jsem trochu vyrostl a získal více rozumu, tak jsem je znovu objevil. Klasicky, nikdo v určitém věku nevěří ničemu, co si sám neověří, nevyzkouší a na co sám nepřijde.


"Don't Trust Anyone Over 30!"

Tohle staré hippies heslo "Nevěř nikomu nad třicet" mě provázelo dost dlouho, asi dokud mi také nebylo přes třicet. Ale každopádně, i když mi před pár lety bylo třicet, tak jsem se ani "nezaprodal" a ani nepodlehl establishmentu, jak někteří kolem, kterým třeba ještě nebylo třicet, ale je na nich vidět, jak jsou mimo, jak je konzumní společnost převálcovala, jak ztratili své sny a ideály.


"A dog that is too old to learn new tricks has always been too old to learn new tricks."

Parafráze na "Starého psa novým kouskům nenaučíš" trochu navazuje na předchozí, ale asi lépe vystihuje podstatu. Je spousta starších lidí, kterých si vážím za jejich nadšení, otevřenou mysl, či schopnost přijímat nové podněty a učit se rychle nové věci. Naopak, každý asi kolem sebe zná někoho, kterému není ani 26 a už se chová jako starý pes.


"When all you have is a hammer, every problem looks like a nail."

Jak tohle přesně platí v IT je neuvěřitelné! Někdo umí jeden programovací jazyk nebo jednu technologii, popř. jednu databázi, a tak bude všechny problémy (informační systémy) řešit právě a pouze v daném prostředí, bez nějaké ohledu na to, jestli to má smysl, jestli není řešení předimenzované. Např. někdo "umí" jen Javu a tak ji bude a bude a bude používat na úplně všechno, bez ohledu na kvalitu takového řešení. Místo toho, aby se ještě naučil SQL a doplnil Java GUI o pár uložených procedur a triggers.


Nothing is Impossible!

Podobně zní a možná je i přesnější "Všechno jde, stačí chtít a umět!", popř. jak použila ve své reklamní kampani firma Adidas - "Impossible is Nothing". Tohle je jedno z nejdůležitějších pravidel, které jsem si osvojil a dle čeho si již delší dobu řídím. Je to navíc pěkný argument na všechny ty "kecy", co jsou slyšet kolem a které jsou charakteristické pro většinu českého národa, tj. že něco nejde, nepůjde, že to nemá cenu ani dělat protože...

Podobným škarohlídům, ňoumům, nefachčenkům, lenochům, co se jim do ničeho nechce, ale hledat důvody, proč něco nejde, to umí, stačí říci tuhle magickou větu, že "všechno jde, stačí chtít a umět", a najednou je klid. Na tohle totiž nikdo nemá žádný proti-argument, protože opravdu stačí jen "chtít" a "umět", aby se něco podařilo.

Když totiž budu opravdu chtít, tak se naučím cokoliv, třeba namalovat obraz nebo naprogramovat driver pro tiskárnu, či se naučím arabsky. Jistě, něco mi bude trvat pěkně dlouho, ale to nevyvrací to zlaté pravidlo :-)

2 comments :

Anonymní řekl(a)...

Malé děti nejdou. Ty se vozí.

Anonymní řekl(a)...

a taky scipla koza...

Okomentovat