Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Žádné "Silver bullets" neexistují?

Follow your dreams!Jeden čtenář příspěvku - Nebát se a jít do toho naplno, se dotazoval, jací, kteří a čí specialisté jsou nejvíce žádaní v dnešní době, kdy je specialistů nedostatek, a co je nyní ta pověstná Silver bullet v IT oboru.

Na skoro to samé se mě nedávno ptalo pár bývalých kolegů a známých, kterým nechybí nadšení ani snaha, něco opravdu umí a rádi se učí nové věci, kteří jsou většinou i mnohem chytřejší jak já, ale nejsou schopni se rozhodnout, na co se vrhnout a na co se specializovat.

Většinou každého baví hodně věcí a chápu, že je velmi těžké se rozhodnout jen pro jednu oblast, pro jednu technologii a té se věnovat naplno, stát se tak vyhledávaným specialistou a být dobře placen kdekoliv na světě.


Proč tedy "Silver bullets" neexistují?

Ve stále se měnícím IT světě není nikdo schopen předpovědět, po čem bude zájem, i když se o to některé chytré mozky snaží a Internet je plný analýz, nápadů, úvah a idejí. Je to totiž úplně stejné jako ve všech jiných oborech, kde je sice možné něco předpovědět, ale standardní trh obvykle reaguje trochu jinak a jak vidno, tak nabídka - poptávka (základní veličiny podnikání) se mění skoro jako počasí.

"Stačí mávnutí křídel motýla v Austrálii a trh na druhém konci světa se radikálně změní..."

Klasická pravidla praví, že když je nějaká díra na trhu, která pár vyvoleným, kteří ji objevili, přináší zisk, tak si toho velice rychle všimne konkurence a začne podnikat ve stejném oboru. Z počátku je poptávka vysoká a konkurence minimální, takže se všem chvíli daří a podnikání v takové oblasti přináší i neskutečný zisk. Ovšem tento zisk láká další a další konkurenty, etablované firmy začínají rozšiřovat oblast podnikání do takového oboru, vznikají i nové firmy a roztáčí se klasické kolečko podnikatelského procesu.


Když trh začíná být nasycen...

Po čase se zvyšuje množství podnikatelů v oboru, nabídka firem začíná pomalu převažovat nad poptávkou, ceny se tlačí dolů, snižuje se zisk, nastává tvrdý konkurenční boj. Větší firmy investují masivně do reklamy a snaží se povzbudit poptávku na trhu. Někdo nabízí třeba i dumpingové ceny, aby získal nějakou zakázku, o špinavých praktikách rádoby podnikatelů ani nemluvě.

Konkurence je sice pěkný hnací motor každého podnikání, ale někdy bych některé podnikatele hnal bičem za jejich praktiky. Přežijí jen ti opravdu nejschopnější, s nejtvrdší kůží, další buď krachují nebo opuštějí tento již málo ziskový trh a vrhají se opět na něco jiného.

Každý asi zná mnoho příkladů podnikatelských oborů, kde je trh již nasycen, popř. je tam taková konkurence, že nemá cenu nic v dané oblasti rozjíždět. Trh s hardware, doplňky k PC, kancelářské potřeby, tonery, mobily, hry do mobilů,... Trh s realitami, cestovní kanceláře, knihkupectví...

Jediná šance by se snad našla ještě na trhu v nějaké jiné zemi, kdy si dovedu představit docela úspěch nějaké firmy, které by nabízela např. hry pro mobil v čínštině na čínském trhu ;-)


Existuje vůbec nějaká "business" rada?

Hezkým poučením může být ten příběh o dvou obchodních zástupcích firmy Baťa, kteří jeli kdysi dávno do Afriky zjistit, jaká je možnost tam exportovat obuv. Jeden se vrátil zklamaný s tím, že to nemá cenu, neboť tam všichni chodí bosí a boty nepotřebují. Druhý reagoval na tu samou situaci úplně opačně, jak je to skvělé, že možnosti pro expanzi do Afriky jsou neomezené, neboť tam nikdo nemá boty a všichni je tak budou potřebovat.

Je to podobný pohled a přístup k podnikání a ke všem těm "Silver bullets", jako když dva lidé vidí stejnou sklenici vody - jeden ji vidí z půlky prázdnou, druhý z půlky plnou. Záleží jen na našem pohledu a přístupu!


Viz také - Related Links:

- No silver bullet
"Tools, discipline, formal methods, process, and professionalism..."

- The Silver Bullet
"Why Software Is Bad and What We Can Do to Fix It"

0 comments :

Okomentovat