Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak najít "Dream Work" - Contract & Remote Work jednoduše a rychle

My IdeasNejprve na vysvětlenou, proč používám pojem Dream Work v souvisloti s Contract & Remote Work, neboť každý za práci snů považuje něco jiného (pro někoho to může být třeba i razítkování obálek na poště od 7-15).

Co mám ale nějaké odezvy, jaké slýchám básnění kolegů, jaké dostávám maily s dotazy, tak většina by si představovala jako Dream Work právě práci z domu, přes Internet, pro nějakou zahraniční firmu z USA nebo z Evropy, ideálně formou contractu, tj. za podstatně větší peníz, jak někde "rubat za pár šupů".


Jak tedy najít Contract & Remote Work?

Ověřil jsem si, že je mnohem jednodušší najít contract work, popř. nějakou remote work, přes standardní pracovní nabídku, kterou můžu přeměnit dle svých představ, tj. třeba ze zaměstnance udělat contractora a z práce ve firmě udělat remote work. Každá rozumná firma vyjde vstříc, když jí to přinese prospěch, ať už v úspoře mzdových nákladů (contractor), tak i v úspoře nákladů na pracovní místo (remote work).


Musím ovšem něco umět a být pro firmu přínosem ;-)

Doporučuji sledovat sice také všechny možné Job portály, kde se nabízí přímo contract work, ale jelikož se obvykle jedná o krátkodobé projekty za pár korun (dolarů), tak bych se tím zabýval jen zpočátku, kdy chci třeba vylepšit své CV a doplnit si nějaké pěkné reference od firem, pro které jsem něco dělal. (Vězte, že dumpingovým cenám indických firem se nedá ani náhodou konkurovat.)

Hlavní úsilí v nalezení "Dream Work" bych tedy směřoval do oblasti normálních pracovních nabídek, kde je větší výběr pozic pro většinu odborností a technologií, od různých firem, z různých lokalit ve světě. A hlavně, většinou se jedná o dlouhodobější pracovní nabídky.

U některých portálů, si můžu navíc vytvářet email roboty a nechat si zasílat nové nabídky automaticky mailem, popř. hledám-li jen práci z domu přes Web, můžu dát do klíčových slov vyhledávacího robota třeba "remote" nebo "telecommuting" pro rychlejší vyhledání.

Zde je např. ukázka direct links na Monster.com, kdy hledám Jobs nabídky pro SQL programátory a pokouším se vybrat něco, co by mohlo zavánět prací z domu:

1. job search "sql" + "remote"
2. job search "sql" + "telecommuting"

Jasně, že takové vyhledávání není moc přesné, ale pár pozic se takto dá najít. Budu-li to navíc zkoušet každý druhý den, pro různá relevantní klíčová slova dle mé profese, na různých job portálech ve světě, tak se mi dříve nebo později podaří najít přesně to, co bych si přál.

Každopádně, doporučoval bych spíše hledat pozice dle své profese bez toho klíčového "remote", či "telecommuting", neboť většina firem tohle v pracovních nabídkách vůbec neuvádí. Zbytečně bych tak odfiltroval profesně zajímavé nabídky.

Chce to zkoušet, učit se, zlepšovat a nevzdávat se.

0 comments :

Okomentovat