Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Někdo to rád horké, ja tedy opravdu ne ;-)

Jak říkal jeden bývalý kamarád, který se mi nezapomenutelně mihnul životem a pak, jak šel čas, zmizel někde v dějinách:

"Žena má být horká, černá a sladká!"
..."horká" myšleno "žhavá", "černá" myšleno brunetka, "sladká" jako přítulná :-)

Tentokrát mám ale na mysli přehnanou horkost mého notebooku, tedy lépe řečeno, dvou notebooků, které trápí přehřívání. OPRAVDU nejhorší je přehřátý notebook, který není schopen chladit své vnitřnosti tak, jak by měl. O dvou "přihřátých" noteboocích vedle sebe ani nemluvím! Asi je budu muset rozesadit, popř. přidat nějakou přítelkyni, která by je trochu zchladila. Že by třeba "docking station"?

TA by je mohla trochu vychladit, neboť jim zvedne "perka" a notebooky se tak nebudou válet na stole a přehřívat se. Minimálně pod nimi bude trochu prostoru.

Co s tím? Jeden technik říkal, že se s tím nedá moc dělat, prý snad vyčistit vnitřek a vyměnit větráček, ale prý se po čase projeví konstrukční "dokonalost" notebooků a také "životnost" součástek vyrobených v technologických centrech na předměstích různých asijských států.

Kamarád doporučil nainstalovat malou Free utility - SpeedFan, která dokáže zobrazit interní teploty, případně nastavit rychlost větráku, což jsem ještě nezkoušel a ani snad nemíním. Mám to prý pár dnů monitorovat a ukládat teploty a grafy, že pak uvidíme a něco by se mohlo vyměnit.

Takže takhle vypadají asi normální hodnoty, které se někdy zvětší tak o 30%:



Hezké, ale už se mi asi 2x stalo, že zapnu (studený) notebook a po asi 5 minutách, kdy se chci přihlásit, tak mám jen modrou obrazovku a stroj nereaguje. Zkusím manuálně rukou teplotu spodní desky notebooku a ta má snad 90 st., takže raději vypínám a opět zapínám až po vychladnutí, kdy po přihlášení jsou interní teploty naměřené SpeedFanem OK.

A teď, babo, raď! Zkusím nechat něco vyměnit, ale jak to bude moc stát, tak to vidím na nový stroj nebo hned dva. Zlaté desktopy!



6 comments :

Anonymní řekl(a)...

Přidej typy notebooku, určitě se bude hodit jako negativní reference, co nekupovat .)

Cayman řekl(a)...

Nezmiňoval jsem typy, neboť si myslím, že jde o obecný problém většiny značek, ale možná se mýlím. Jinak se jedná o typy:

- DELL Latitude D620 - stáří 8 měsíců
- DELL D600 - 2,5 roku

A teď zjišťuji, že i ACER TravelMate 2350 má trochu "duševní problémy" s teplotou ;-(

Cayman řekl(a)...

Viz také - Značkové nebo neznačkové notebooky?

Michalka řekl(a)...

Muj Dell latitude D620 se prave vypnul z duvodu prehrati. Je rozpalenej, vetrak jede jak o zivot.. taky nevim co s tim...

Anonymní řekl(a)...

Jediná rada: vypnout notebook, počkat 10-20 minut, znovu zapnout :-)

Kámoš radil ještě, že po nastartování je dobré vypnout všechny nepotřebné programy, co se automaticky nastartují. Prý se tím trochu sníží teplota, což ale nevím.

Cayman řekl(a)...

Ty teplotní problémy s Dell Latitude D620, které jsem měl, nějak samy od sebe přestaly. Tedy sem tam - asi tak 1x za měsíc - se to opět projeví, ale nějak se to uklidnilo.

Jeden technik mi doporučil notebook častěji vypínat, utírat kolem na stole častěji prach a je to jaksi v pohodě - samo od sebe!

Je fakt, že kdysi jsem ho nechával puštěný několik dnů i přes noc, kdy se jen uspal a já pak ráno hned začal pracovat. Teď ho ale na noc vypínám a je klid. Ťuk, ťuk, ťuk :-)

Okomentovat