Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Stále dokola ty samé otázky aneb jakou cestou se vydat?

Dostal jsem právě mail od jednoho z bývalých (dobrých) šéfů z US, který založil svou další firmu. Je to fakt ďábel, že si mě pamatuje a docela mě potěšil, i když já ho asi nepotěším. Mimo jiné píše:

"In my opinion being a quick learner is a prerequisite to being a good developer in this ever-changing technological world. Based on your resume, our past business relationship, your work ethic and your ability to learn new technologies fast is why I want you working for my company. In a future separate email I will outline some specifics about our clients and the expected work methodology (all good news)..."

Hezké a tak mě napadlo, že dobrý šéf se také pozná dle toho, jak si pamatuje své bývalé spolupracovníky, popř. že s nimi udržuje kontakt i později, když už pro něj nepracují. Dobré vztahy s minulou firmou, s bývalým šéfem, totiž ukazují na kvalitu firmy a hovoří nejlépe o osobnosti takového šéfa.

(Pár dobrých šéfů si pamatuji, stejně jako pár tupců, se kterými jsem se v životě potkal a poučil se z jejich chyb.)

Napadá mě, že asi přehodnotím ten svůj názor, že nechci opět budovat "software house" a zaměstnávat lidi, neboť nejen ten poslední mail z US mi vnuknul myšlenku, že kdyby se podařilo spojit více schopných lidí, tak by snad něco takového ještě mělo smysl, když se ty zakázky z US tak hrnou.

Praha, jako "srdce Evropy", má velmi dobrý zvuk v cizině a americké firmy, se kterými jsem se v životě potkal, tj. dobré firmy s dobrými šéfy, co nemyslí jen na prachy a úsporu za každou cenu (outsourcing v Indii, či dovoz z Číny za dumpingové ceny) jsou většinou nadšené z práce, kvality a nasazení českých, případně slovenských vývojářů, či designerů.

Každopádně, chtělo by to úplně jiný a originální přístup, který budu muset promyslet, tj. jak sehnat kvalitní lidi to týmu, jak motivovat jejich nadšení a nasazení, jak sehnat kvalitní team leaders,... Hlavně, jak zůstat v pozadí a nezabýval se běžným provozem :-)

A pak také, jakou tou správnou cestou se vydat, neboť zdaleka ne všechny cesty vedou k cíli.

0 comments :

Okomentovat