Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Český "Sergey Brin" aneb "výstřední milionář" dostal vízum do USA

Docela jsem se pobavil při čtení blogu majitele Seznamu a jeho příspěvku "Poprvé ve svém životě jsem navštívil USA". Popisuje, že byl poprvé ve Státech a jak si tam zalétal na nějakém letadýlku. Fakt legrace, vízum prý dostal, neboť ho někdo na ambasádě "poznal" a označil za českého "Sergeye Brina".

Ha! Nevím, jestli má majitel Seznamu takový majetek jako Sergey Brin (spoluzakladatel Google), ale každopádně mě to pobavilo. Jinak o Seznamu jsem už psal v samostatném příspěvku - Seznam.cz jako technologická firma.

Proč o tom vlastně píšu?

Jeden z kamarádů mi právě zaslal "Action Alert", že podepsal petici "Visit the USA without a Visa".

Moc hezké, vážně! Proč to ale, proboha, lidi chtějí? Každý normální člověk, který umí číst a psát, normálně pracuje v ČR, tak vízum do USA v pohodě dostane. Jaký je tedy problém?

To opravdu všichni podepsaní pod danou peticí chtějí, aby do USA jezdili dělat ostudu všichni ti pologramotní a nepřizpůsobilí občané z ČR?

Pod danou peticí je sice jen "486 signatures", ale přesto si neodpustím tento veřejný protest, neboť s bezvízovým stykem zásadně nesouhlasím. Nechci podporovat všechny ty flákače, kteří si myslí, že v USA budou pracovat načerno, nechci podporovat hlupáčky, kteří ani neumí anglicky, ale machrovat v USA by chtěli, nechci podporovat namyšlené malé čecháčky, kteří si myslí, že jim patří svět, přitom si nevidí ani na špičku nosu, a kteří nejsou schopni ani vyplnit nějaké formuláře na vízum.

Naopak, jsem rád, že vízum je trochu komplikovanější, že je pořeba něco zaplatit, že do USA nepojede každý dement.

Takže, Michale, Lukáši, Viléme, Markéto, vzpamatujte se! A hlavně přemýšlejte, komu by bezvízový styk s USA "skutečně" pomohl. Vy všichni vízum dostanete v pohodě a pak máte 10 let klid, tak o co vám jde? Není to z vaší strany jen nějaká naivita, či pseudo-humanismus?

Žádali jste třeba někdy o dlouhodobé australské nebo čínské vízum? Pak hovořte a protestujte!

Jinak, v jednom z předchozích příspěvků jsem už psal o tom, že "Jsem proti zrušení víz do USA".


2 comments :

Anonymní řekl(a)...

musim zareagovat, bohuzel situace s vizy neni tak ruzova jak si asi predstavujete, vim o jednom skutecnem pripadu z minuleho roku, kdy skupina ceskych sportovcu (nejaky karate soubor) mel odletet asi v 10clenem slozeni na celosvetove soustredeni v USA, pricemz meli vsechno domluvene s tamni organizaci, ktera celou akci zastitovala. Tedy ubytovani a vsechny ty detaily, ktere by mohli chtit urednici prokazovat. Zazrak se nestal a do USA nepochopitelne odleteli jenom 2 lide z 10. Neodletel ani muj kolega, ktery zaplatil nemaly poplatek, vse radne (a s nejlepsim svedomim) vyplnil. Anglicky umi a stale se uci. Tak a co ted? Urcite souhlasim s nazorem, ze export pomatencu a slaboduchych jedincu (vcetne blackies) neni na poradu dne a ani vytanym jevem vubec, ale inteligentni lide, kteri jedou proboha jenom na "meeting" s lidmi spolecneho zajmu viza nedostanou? Musim byt hlava pomazana, abych nemusel nic vyplnovat a dostal vizum do kapsy? Diky pekne, to radsi USA vynecham a budu radsi obevovat zakouti jinych zemi...

Cayman řekl(a)...

Hmm, tak nevím. Sice jsem také slyšel o nějakých takových případech, kdy všichni měli "všechno v pořádku" a přesto vízum nedostali, že by svévole nějakého byrokrata? Možná. Každopádně vždycky to je jen "jedna paní povídala"...

Abych si mohl udělat ucelený názor, tak bych potřeboval porovnat, jak se lišily formuláře těch 2, co vízum dostali, od těch, co jim ho nedali. Opravdu to měli všichni v pořádku, včetně odpovídajícího příjmu od zaměstnavatele?

Potom mě napadá, proč jim každému pořádající organizace neposlala oficiální pozvání na svém hlavičkovém papíře s nějakými razítky? (Nestačí, že jim zajistili ubytování, na to stačí rezervace přes internet.)

Kdyby dal každý účastník do přílohy takový oficiální papír od US organizace, tak by vízum nemělo být žádný problém, neboť ouřadové mají razítka a formuláře rádi.

Okomentovat