Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Seznam.cz jako technologická firma - 2.díl

Tady je pokračování mého osobního zamyšlení, které jsem začal v přechozím příspěvku - Seznam.cz jako technologická firma. Z důvodu celkové délky jsem byl nucen to rozdělit na dva příspěvky, včetně doplnění ukázek, relevantních linků a úvodního vysvětlení.

Koukal jsem, když jsem shromažďoval linky, že se to na Webu probíralo už mnohokrát (viz linky níže), takže asi nosím dříví do lesa. Omlouvám se, chtěl jsem jen své původní zamyšlení doplnit o to, co se mi na Seznamu líbí a nelíbí, včetně praktických ukázek a odkazů na zdroje.

Navíc, opakování je matka moudrosti a kromě chválení dobrých služeb a nápadů se má na špatné věci stále upozorňovat a netolerovat je, už vzhledem k tomu, že plagiátorství vidíme všude kolem stále častěji.

Ještě na vysvětlenou: Jedná se o mé osobní a subjektivní názory, na které má každý jednotlivec svobodné právo, díky svobodě vyjadřování zaručeného ústavou, které nemusí nutně odpovídat skutečnosti.


Proč se mi Seznam.cz nelíbí a nevyužívám jeho služeb?


  1. Nelíbí se mi firma, která začala své podnikání okopírováním Yahoo

    První verze Seznam.cz jako by vypadly z oka tehdejšímu největšímu vyhledávači, který u nás málokdo znal, proto asi s rozjezdem neměl Seznam problém. Každopádně, tohle si u mě Seznam asi nikdy nevyžehlí, jedině snad, kdyby zrušil veškerou reklamu, co má všude na svém webu (to nehrozí) a stal se tou správnou "technologickou firmou", o čemž kdysi hovořil pan zakladatel.

    Viz také - Historie českého Internetu

    "Působení Iva Lukačoviče v Infimě končí v květnu 1996, kdy ze společnosti odchází a prakticky záhy nato spouští Seznam. S majiteli Infimy se nerozešel úplně v dobrém - bylo mu vyčítáno, že si Seznam vytvořil v pracovní době, kdy měl pracovat pro Infimu. Vznikla kolem toho půtka, kdy si Infima nárokovala Seznam, neshody později urovnávala výhodná reklama Infimy na Seznamu."


  2. Nelíbí se mi, když firma kopíruje všechno možné, co vzniká v cizině

    Neskutečné, jak se taková aktivita uplatňuje na českém písečku a kolik je tady naivních lidí, bez rozhledu, bez jazykových znalostí, kteří pak na podobné služby reagují, akceptují je, platí za ně peníze.

    Že by za úspěchem v Čechách stála vždy sázka na blbost, či neznalost a kopírování? Naštěstí při podnikání v cizině se tomu trochu vyhnete ;-)

    Google Search je nejlepší vyhledávač na světě a nechápu, proč někdo objevuje objevené a nevěnuje energii na něco nového. Jestli se nepletu, tak nějaké první verze Seznamu používaly Google jako vyhledávač? Proč pak ta změna? Nechápu.

    Ale tohle je snad očividné a nikdo to nemůže považovat za nějakou náhodnou shodu, či technologický standard, který je možno volně kopírovat - o shodě v názvu domény snad ani nemluvě search.google.com vs. search.seznam.cz:


    Google Search:




    Seznam Search:




    Poznámka: Seznam vyhledávání přesně ve stylu Googlu, kdy Seznamu tam chybí snad jen ty Advanced volby, neboť to asi nejde tak lehce okopírovat. Všimněte si i linku na hlavní stránku Seznamu vpravo nahoře v rohu, přesně jak má Google!

    Zajímalo by mě, kolik musel Google investovat času a tím i peněz do toho uživatelsky optimalizovaného designu, neboť je známo, že se v Googlu všechno pečlivě testuje a optimalizuje, od velikosti fontu, rozmístění na stránce, až po barvy.

    No a pak přijde někdo, všechno shrábne a "mám to zadarmo"? Neuvěřitelné!


    - Co to je Sklik? To jako česká verze Google Adwords nebo seznamácká verze Google Adsense?

    Viz také - Co je to Sklik?

    "Sklik v podstatě kopíruje koncepci Google AdWords, tj. sponzorovaných odkazů. V globálním měřítku to sice není koncepce nová, ovšem v Česku se jedná stálo o technologii, která se teprve dostává do povědomí zadavatelů reklamy."


    - Proč Mapy na Seznamu? Proč nějaké pseudo API, když je tu profesionální Google Maps s API rozhraním, tisíci uživateli po světě, tisíci specializovanými mapovými vrstvami, včetně programu zdarma Google Earth?

    Viz také - Seznam Mapy Beta

    "Seznam uvolnil betaverzi svých nových map. Líbí se mi, jak tato společnost nepokrytě kopíruje promyšlené ovládání aplikací Google. U e-mailu to bylo dobře patrné, u map to je ještě patrnější."


    Viz také - jiné nezávislé internetové zdroje:

    Každý kopíruje. I Google
    "Proč je tedy Seznam doslova ve vleku Googlu a zkopíruje do pár měsíců vše, s čím přijde?"

    Proč má Seznam málo programátorů
    "Seznam bývá často obviňován z kopírování nápadů i celých řešení od Googlu."

    Je nový freemail Seznamu okopírovaný Gmail?
    "Spuštění nové verze freemailu portálu Seznam provází četné poznámky uživatelů o nápadné podobnosti jeho rozhraní se známým Gmailem. Ivo Lukačovič se brání přirovnáním k "průmyslovému standardu", Petr Staníček tento argument nepřijímá a hovoří rovnou o krádeži."

    Ukradl Seznam rozhraní webmailu Gmailu nebo ne?
    (Zde najdete pro porovnání screenshots webmailu Seznamu vs. webmailu Gmailu.)


  3. Nelíbí se mi honba za reklamou a penězi

    Mail na Seznamu nepoužívám, neboť asi před 1-2 lety mě začala velmi obtežovat ta přehnaná honba za penězi a reklamy všude možně, včetně velmi obtěžujících průhledných překrývaných Flash reklam, či zrušení možnosti otevřít si email v novém okně.

    Viz také - Ivo Lukačovič: Seznam mediální trh nedeformuje

    Viz také - Názor k článku od jednoho asi již bývalého zástupce
    "...tak mi mohl Seznam dát jen základ 12.000,- hrubého"


  4. Nelíbí se mi obchodní zástupci a obchodní politika

    Kdysi jsem pro nějaké firmy registroval stránky na Seznamu a je neskutečné, jak mě stále obtěžovali obchodní zástupci Seznamu a chtěli ze mě vymámit nějaké prachy za placený zápis v katalogu, za uvedení loga a nevím za co ještě všechno.

    Zajímavé je, že když jsem je odpálil frází, že zatím ne, že nejprve musíme prověřit logy, zda se to na Seznamu vyplatí, ať zavolají příští týden, tak dané firmy byly ve své kategorii na 1. 3 místech. Když jsem ale na závěr obtěžování sdělil, že opravdu není zájem o placenou verzi odkazu, tak se dané linky "propadly" na nějakou 20-30 stránku.

    Kdyby se jednalo o jeden případ, ale zažil jsem to už 2x, u různých firem a v různých kategoriích, proto mě nepřesvědčí současné prohlašování Seznamu, že se tak neděje.


Na závěr:


Co bych doporučil Seznamu, kdyby tyhle mé poznámky snad někdo náhodou dočetl až sem?

Jestli chce Seznam.cz vystupovat jako technologická firma, tak by se měl zamyslet, co bude technologického nabízet na trhu a pro koho. Jaké technologické novinky a služby představí? A hlavně, musí být originální.

Myslím, že to bude těžká konkurence, neboť Google vývojáři produkují každou chvíli nějaký dokonalý produkt nebo službu zdarma. Uvidíme za rok, jak bude vypadat situace na trhu po opravdovém rozjezdu české pobočky Googlu. Jsem fakt zvědav, co všechno Seznam připravuje a je mi jasné, že díky partě nadšených lidí se máme všichni na co těšit.

Každopádně vím, že čeští programátoři dokážou mnohdy lepší věci, jak sebelepší partička třeba ze Silicon Valley. Ale všechno je to založeno na lidech, osobnostech a nápadech, přičemž se zdá, že Seznam.cz na lidi myslí. Takže uvidíme ;-)

Good Luck, Seznam! Welcome, Google! Good Morning, Prague!

Viz také - Google a ti druzí
"Jsem zvědav jaká služba Googlu to odnese příště..."


3 comments :

Anonymní řekl(a)...

Nie je to len iná forma "zahrnout a rozšířit" ? ;-)

Anonymní řekl(a)...

http://sobchod.cz/

Anonymní řekl(a)...

Zde už kdysi dávno někdo publikoval obrázky "rozdílů" Google - Seznam. Seznam nějak často "nakupuje" u Google, že?

Viz - Google jako průmyslový vzor
:-))

Okomentovat