Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Aneta Langerová jde za svým snem

Na knedlikovém webu jsem náhodně narazil na článek o nové desce Anety Langerové - Dotyk (2007) a musel jsem reagovat v diskuzi podobně, jak reaguji na všechno, co zavání chybějícím nadhledem.

Částečně souhlasím s autorem, hlavně s tím, že "příští deska bude skvělá". To bylo velmi chytré vyjádření, neboť se hodí ke každé desce a to každého interpreta, že :-)

Poslouchám sice jinou hudbu, ale jelikož děcka doma Anetu sem tam pouštějí, zpívají s ní, doprovázejí ji na kytaru, či klavír, tak mi něco v uších zůstalo. Musím říci, že když jsem tu desku slyšel poprvé, tak jsem byl velmi rozpačitý, co to složila a vydala. V duchu jsem si říkal, že je to opravdová katastrofa (nechtěl jsem brát dětem ideály), a že to bude dokonalej propadák.

Ale při dalším a dalším (nechtěném) poslechu jsem to trochu začínal chápat. Je tam určitě pár písní, které by potřebovaly dodělat nebo nemají na desce vůbec co dělat (doma je děcka přeskakují), ale musím říci, že v celku je to skvělá deska. To "skvělá deska" píšu s ohledem na všechny souvislosti, neboť si nedovolím něco odsuzovat, když neznám souvislosti, popř. když fandím jiné muzice.

PROČ je to tedy skvělá deska?

Je to její opravdová první deska (to co vydala předtím bylo vesměs z archívu BMG a něco musela povinně vydat), je to nejlepší deska v její kategorii současné doby, texty odpovídají jejímu věku a zkušenostem (není možné ji přece srovnávat s nějakou starou harcovnicí). A konečně, maličkosti odpustím a klidně to nazvu skvělou deskou, protože Aneta není žádná pipina z TV estrád a večírků, a hlavně obdivuji to, že se snaží a něco dělá pro svůj sen.

PROTO je to určitě lepší deska, jak některé mnohem lépe textově i hudebně vymakané skladby jiných interpretů, kteří pro vydání desky nemuseli až tak moc udělat, neboť jen přišli, otevřeli zobáček a něco milostivě zazpívali, co jim někdo jiný složil a zaranžoval.

Každopádně se mi ale líbí, když někdo napíše smysluplný názor a konkrétně popíše, co by na jednotlivých skladbách zlepšil tak, jak to třeba udělal autor článku nahoře. Kdyby byl autor článku současně i skladatelem třeba pro Noru Jones nebo pro Diane Krall nebo hrající muzikant, tak by to každopádně mělo trochu větší váhu.

Ale všichni se jistě shodneme na tom, že "příští deska bude skvělá", což bychom jistě neřekli o velké většině desek jiných interpretů v ČR :-))


0 comments :

Okomentovat