Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Nutnost specializace... Sny se plní aneb Co bylo a je mým snem?

Jak jsem začal v první části o nutnosti specializace, tak mým snem (snad splněným?) bylo (stále je) dělat si, co chci, kdy chci, pro koho chci a být za to "královsky" placen. Hmm, alespoň "dobře" placen, což je pro každého relativní pojem ;-)

A kdo je na světě nejlépe placen? Jedině specialisté a né žádní ferdové mravenci - práce všeho druhu. Takže jsem nejprve prodal školící divizi firmy, poté softwarovou divizi, včetně všech zdrojáků a stávajících zákazníků, abych se tím už nemusel zabývat. No a rozhodl jsem se podnikat pouze na své triko jako freelance programmer, který bude dělat pro světové firmy.

Žádné starosti se zaměstnanci, žádné starosti s chodem nějaké firmy. Stačí si sehnal zajímavou zakázku v cizině a jsem v pohodě...

A jelikož sny se plní, když pro jejich realizaci člověk něco udělá, tak se mi povedlo narazit na slušného amíka, který potřeboval nejprve pomoci s Webem pro jednoho ze svých zákazníků. Neuměl jsem moc ani HTML, natož CSS ani PHP, ale nějak jsem se vybičoval a všechno rychle nastudoval a zakázku dokončil ke spokojenosti šéfa i zákazníka.

(Další zakázka od něj bylo něco pro MySQL databázi, o které jsem také moc nevěděl, ale opět jsem to rychle nastudoval, neboť předpokládaný statisícový příjem stál za investici 2-3 týdnů plného studia. Poté jsem pár měsíců zase makal na projektu pro MS SQL databázi, pak zase něco pro Oracle, pak opět MySQL, poté opět zpět do čistého PHP a něco v ASP, C++, Javě...)

Zjistil jsem ale, že i IT obor potřebuje určitou specializaci, neboť nejde zase dělat všechno. Nejde skákat z jedné technologie do druhé, nejde měnit programovací jazyk, vývojové prostředí, databázi, či Windows - Unix prostředí, jako ponožky.

NIKDO nemá kapacitu mozku na to, aby postihl všechny možné technické obory, sledoval novinky a byl odborníkem úplně ve všem. Jestli to někdo dokáže, při současném zachování výsledné kvality, tak to je jen pár výjimečných lidí na světě.

NEJDE být specialista na vše, nejde být dobrý obchodník a třeba návrhář Web stránek nebo databázový specialista, popř. k tomu ještě Java developer nebo SEO expert. Chce to specializaci v každěm oboru, jak v realitách, či v účetnictví nebo v právu, tak i v oboru IT.

Jistě, člověk může dělat několik věcí současně, ale jde to opravdu naplno a profesionálně, když se musí přepínat z oboru do oboru nebo skákat z technologie do technologie? Není mnohem smysluplnější, výkonnější i finančně přínosnější, specializovat se jen na jednu věc?


Jak se chcete bez specializace nabízet na trhu?

Pro IT obor určitě nejde mít inzerát, že hledáte kontrakt a nabízíte např.: Expert na databáze MySQL, MS SQL, Oracle, DB2, k tomu HTML, DHTML, CSS, ASP, PHP, .NET, JAVA, C++,... K tomu třeba ještě nabízet správu Windows, Unix / Linux serverů. To by se vám každý vysmál.

SPECIALIZACE je jediná šance na úspěch! A teď je jedno, jestli jste profesionál v oboru návrhu Web stránek nebo umíte dobře MySQL či Oracle. Nebo jestli jste dobrý manager, obchodník, konzultant, realitní makléř, daňový specialista, či právník. Jedině specialisté jsou žádaní na trhu.

(Když budete dobrý právník na mezinárodní daňovou problematiku, tak si vyděláte třeba $500 - $1000 USD na hodinu. Podobně, expert na Oracle tuning může dostat i $5000 USD za den za dobré vyladění databázového serveru a nikdo se nad tím moc nepozastaví.)


Takže mé doporučení na závěr:

Promyslete, co vás nejvíc baví, co chcete dělat celý den a pak se začněte specializovat. Studujte všechny dostupné materiály, buďte aktivní v diskuzních skupinách na Webu, spojte se s nadšenci ve stejném oboru, sledujte trh. Jestli chcete poté vydělávat pořádné prachy, tak pohledejte nějakou správnou Jobs nabídku nebo založte vlastní firmu, no a brzy uvidíte.

Můj první contract začínal na $25, druhý byl za $50, třetí začal na $65 a skočil na $125 za hodinu (vedl jsem už tým lidí), což se tak nějak ustálilo na standardních $10-16.000 USD měsíčně dle toho, jak se mi ten který měsíc chtělo pracovat. A to jen a pouze díky mé specializaci.

Podotýkám, že to není žádné machrování, nemám zapotřebí si tady nějak "honit triko". Píšu to proto, že chci uvést konkrétní příklad, že díky specializaci je možné velmi slušně vydělávat, když člověk něco umí, snaží se, a hlavně, když se drží toho základního pravidla
- Jdi za svým snem!

Viz také - Nabídka na práci programátora za 120 tisíc

6 comments :

jan řekl(a)...

Prima clanky.
Napada me u toho, ze kdyz se soutredite na jednu vec, je to vic zavazujici. Kdyz reknete jsem specialista na X, nemuzete si dovolit byt diletant (pokud mate soudnost).
Pokud ale delate pet veci najednou, vzdycky muzete rict "nedelam to naplno, jenom tak zkousim" a omlouvat si tim neuspechy.

Anonymní řekl(a)...

Specializace neni spatna vec. Urcite to umoznuje dosahnout lepsich vysledku, nez byt ferda pro vsechno. Nicmene nesmi se clovek na jeden obor upnout uplne. Kord v IT je vsechno relativni a co plati dnes nemusi platit za 5let.

Cayman řekl(a)...

Ještě bych možná doplnil, že kromě specializace je nutná i schopnost rychle se učit novým věcem.

Zrovna právě v IT, kdy se vše mění docela rychle (jak psal Mirek), tak člověk najednou zjistí, že zatímco si hrál s nějakým projektem celej rok, tak svět je najednou trochu dál a je potřeba jakoby začínat znovu.

Ideální asi je, mít jednu hlavní specializaci a pak si hrát ještě s něčím, co klidně může přerůst v hlavní činnost.

Anonymní řekl(a)...

Pekne clanky.
Ohladom tochto by som sa chcel opytat kde je najlepsie hladat konkretne ponuky prac na nete. Pretoze webov ktore sprostredkuvavaju pracovne miesta ja kopa, ale takych kt. sprostredkuvavaju "contracty" velmi nepoznam. Napada mi akurat http://www.guru.com/ co som nasiel. Ale nemam skusenosti. Vy mate nejake ?

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím,
taky si raději dám rybu někde v rybárně s výběrem pár ryb,než někde v restauraci kde mají jídelní lístek narvaný všemožnýma specialitama od guláše po suši.

Anonymní řekl(a)...

Díky moc za Tvé člány, k vybraným se stále vracím a v slabších chvilkách velmi pomáhají :-)

Okomentovat