Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Letenka do New Yorku

Chceme s rodinkou zaletět do New Yorku na výlet - asi na týden až čtrnáct dní. Já bych si vyřídil prezentaci své aplikace uživatelům v NY a okolí, no a pak bychom ještě mohli mrknout do Bostonu, kde bych navštívil firemní vývojové centrum a udělal další předváděčku. S holkama bychom pak mohli navštívit Harvard a College of Music v Bostonu, kde chce dcera studovat.

Tak jsem se mrknul na aktuální ceny letenek do US. Chtěl bych vzít holky, takže potřebuji 3 zpáteční letenky Praha - New York - Praha, popř. Praha - Boston - Praha. Jsem ale mírně roztrpčen, neboť takový týdenní výlet, přijde asi na 100 tisíc.

Ceny letenek na první pohled vypadají přijatelně, např. StudentAgency nabízí letenky v červnu za 9 500 CZK na osobu, což by šlo na zpáteční letenku pro jednoho. Když ale pokračuji v objednávce, tak z 9 500 CZK vyleze po přidání letištních tax a poplatků celkově 17 354 CZK za jednoho, což pak pro tři osoby je jen za letenky celkem 52 062 CZK. (O cenách přímo u leteckých společností ani nemluvě, to jsou na českém trhu neskuteční vydřiduši.)

Fakt komedianti! Ať mi nikdo neříká, že letištní poplatky jsou tak vysoké, popř. že jsou plná všechna letadla z Evropy do USA i v červnu. Neřeknu přes prázdniny, ale i v červnu? Copak si má člověk objednávat letenky na celý rok už v lednu, aby dostal dobrou cenu?

Za cca 18 tisíc na jednoho můžu rodině koupit 10denní pobyt s polopenzí, tj. zpáteční letenky, ubytování, snídaně a večeře, kdekoliv v letoviscích u moře v Evropě, tak proč, proboha, nějaká letenka do US stojí s poplatky takové prachy?

Fakt, banda vydřiduchů v Čechách, tak zkusím ještě zahraniční servery, neboť nechci věřit, že letenky do US tak zdražily. Spíše bych to viděl, že malý český človíček už zase neví, koho by odrbal a na kom zase vydělal.

Kéž by alespoň schválili tu povinnost pro všechny letecké společnosti a všechny rádoby prodejce uvádět v ceníku konečné ceny letenek, včetně všech tax a poplatků. Snad by tak zmizela ta klamavá reklama všude na levné letenky a pročistil se trochu trh.

Schválně, kolik stojí letenky přímo u prodejců v Londýně nebo Frankfurtu?

0 comments :

Okomentovat