Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Jak vyhazují nadnárodní IT firmy

Ve středu jsem dostal email, že se v 11 koná schůzka k nadcházejícím "organizačním změnám" ve firmě. Hahaha, už jsem tušil :-)

Hlavně, že asi před týdnem měl jeden lokální manager proslov o tom, jaký nás čeká rozvoj, jak se budeme specializovat na zákazníky, jak budeme růst a jaké budou světlé zítřky!!!

Tož jsem zase jednou po čase dorazil do firmy a dostalo se mi od kolegů informace, že pár lidí již bylo na osobním pohovoru s lokálními šéfy a že právě podepsali ukončení pracovního poměru dohodou s okamžitou platností. Podepsáním jim přestaly fungovat účty pro připojení do firemní sítě, museli odevzdat firemní kreditku, a mohli jít "oslavovat".

Jejich pracovní poměr právě skončil!

Bez důvodu, bez logiky, bez jediného smysluplného argumentu! Jediný "argument" byl, že jedna paní povídala = jeden manager v US povídal, že potřebujeme snížit počet lidí. Práce zůstává, jen počet lidí bude najednou poloviční.

Pozitivní zpráva pro vyhozené alespoň byla, že dostali všichni k té okamžité výpovědi také pár platů jako odstupné, takže většina "chalanů dobrých" byla spokojená a někteří dokonce projevovali nadšení, že se konečně zbavili práce ve firmě, kde nikdo z managerů neví, co se děje, co by se mělo dít a jak z toho ven.

Všichni byli v lehkém šoku, ale já jsem byl v relativním klidu. Už jsem podobnou situaci několikrát zažil a vím, že některé firmy takhle řeší úbytek zákazníků a červená čísla v účetnictví. Někteří manageři si myslí, že když vyhodí pár lidí, že se výsledky hospodaření změní. Jistě, okamžitá změna v účetnictví nastane, a něco se může vykázat jako úspora nákladů, ale dlouhodobý přínos?

Místo toho, aby přemýšleli o tom, jak zlepšit stávající služby, jak zlepšit profesionalitu služeb, jak zlepšit spokojenost zákazníků, jak nalákat nové zákazníky, jak optimalizovat všechny interní procesy, jak zlepšit výkonnost a nasazení týmu, jak motivovat zaměstnance k vyšším výkonům, jak...

Škoda mluvit! Zajímavé by ale bylo sečíst investice, které tak přišly nazmar, tj. veškeré náklady, které se investovali do každého z vyhozených specialistů (provize HR agentuře, úvodní zaškolení, všechna průběžná školení,...) a pak teprve porovnat celkové úspory. O tom, že se třeba zase budou najímat noví specialisté a náklady budou ještě výraznější ani nemluvě.

Před asi 2 lety se odehrála podobná situace, že se schopní mladí muži, vyškolení za drahé peníze pro profesionální práci, vyhodili na hodinu - prý kvůli úspoře nákladů - a pak ani ne za měsíc, se nabírali noví zaměstnanci v Dánsku, UK a jiných drahých zemích.

Když někdo nemá vizi, neví a ani netuší, co a jak firma zajišťuje, tak se není čemu divit. Divné ale je, že nevyhodili ani jednoho managera, který je zodpovědný za plánování práce, za péči o zákazníky, za získávání nových zákazníků, za výkon týmu, za finanční výsledky. Viz také inspirativní - varující podněty o firemní politice.


Takže "Good Luck guys in your new positions!"

0 comments :

Okomentovat