Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Summer Time - 3.díl - Co blázní v USA?

Ještě poslední příspěvek k letnímu času:

Možná mnozí neví, ale v USA dlouhé roky nastavovali letní čas odlišně od Evropy a to zhruba týden po Evropě (viz tabulka níže). Pak někdo asi začal přemýšlet, proč se v US začíná s letním časem o 1 týden později, jak v Evropě, a navrhnul změnu.

Vůbec bych se nedivil, kdyby myšlenka na změnu vznikla na nějaké významné instituci v US za pomoci státního grantu a věřím, že se kvůli tomu napsala spousta studií, knih, uspořádaly se celostátní konference za účasti významných odborníků z celého světa, projednávalo se to v kostelech, na politických shromážděních, napsalo se o tom množství odborných článků, popř. bulvárních výkřiků...

Jo a těch televizních debat, populárních show, lékařských diskuzí o vlivu na zdraví průměrného Američana, Portorikánce, Afro-američana, Inda, Žida či Itala v US, vlivu na turistiku, výrobu zbraní, válku ve Vietnamu - pardon, v Iráku, o vlivu na kosmický výzkum, národnostní menšiny, ligu žen, svaz zahrádkářů a kočovných farmářů. Věřím, že se nepodcenila ani diskuze s bizony, delfíny a se svazem přátel CCCP, neboť změna přechodu na letní čas v USA by mohla narušit přátelské vztahy na věčné časy s Ruskem podobně, jak současné diskuze o umístění amerického radaru v ČR.

Oukej, to je jedno, každý stát si může dělat se svým časem, co chce. Jen mě zaráží a nedokážu pochopit, že když už si někdo v US vymyslel změnu startu a konce letního času, tak proč, proboha, ne na stejná pravidla, jaká platí třeba v Evropě?

Proč zase musí být něco odlišné? Koho to napadlo? Asi si někdo chytrý řekl:

"Hele, když to dosud Evropa nastavovala o 1 týden dříve jak my, tak asi měla důvod. Že by vážně měli v Evropě nějakou větší úsporu, jak mi v USA? Tak co, kdybychom je nyní převezli a zavedli v USA letní čas už o 2 týdny dříve? TO BY BYLO, ABYCHOM ZASE NEMĚLI NĚJAKÝ NÁSKOK PŘED EVROPOU!"

Tak bych to asi viděl, neboť mě nenapadá jediný důvod, proč si v US vymysleli takovou odlišnost, a proč, když už se odhodlali k takové celostátní změně, proč se nesynchronizovali s Evropou? Kdyby se jednalo jen o přetočení hodinek a kukaček v maštali ;-(


V čem tedy spočívá ta změna začátku a konce letního času v USA?
- třeba z pohledu IT:

Na všechny Unix servery, pracující se software a daty v PST, MST, CST, EST, tj. časových zónách v USA, se musí aplikovat speciální DST patch (opravená verze software), což spočívá v zastavení všech serverových aplikací, stopnutí databází a provedení patchování operačního systému, pak databází, aplikací, a restart všech systémů.

Vypadá to jako legrace, ale jsou nadnárodní firmy, které mají třeba 500 zákazníků, s přibližně 4000 servery a ty je všechny potřeba "napatchovat", tj. zastavit produkci na 2-4 hodiny a uvést vše do správného stavu.

A proč to všechno? Nebylo by lepší ty zbytečné hodiny věnovat třeba na úklid parku v okolí bydliště, pomoc v nějaké sociální instituci, přípravu programu pro děti, naší jedinou naději v lepší zítřky?

Nevím přesně, co všechno je potřeba opravit, jaký veškerý software je potřeba updatovat, ale není to určitě legrace. Dnes se mi automaticky updatovalo PC s Windows XP, auto-update mi dále poslal hlášku, jestli chci updatovat SUN Java Runtime Environment, což zase spočívá ve spuštění "JRE TimeZone Updater", podobně plánovací software se musí updatovat a všechny lokální databáze, co používám. O serverech, co provozuji ani nemluvě!

Hmm, ale ušetříme asi 1% energie.


Na závěr tedy srovnávací tabulka "Daylight Saving Time" (DST):


United StatesEuropean Union
Year DST Start
at 2 a.m.
DST End
at 2 a.m.
DST Start
at 1 a.m. UT
DST End
at 1 a.m. UT
2003April 6October 26March 30October 26
2004April 4October 31March 28October 31
2005April 3October 30March 27October 30
2006April 2October 29March 26October 29
2007March 11November 4March 25October 28
2008March 9November 2March 30October 26
2009March 8November 1March 29October 25



A co je vážně legrace?

V některých oblastech USA a přidružených oblastech neuznávají "letní čas" a to mě tedy pobavilo. Kašlou na to na Hawaii, v American Samoa, Puerto Rico, the Virgin Islands, a co je nejlepší? Na letní čas kašle i Arizona :-))

0 comments :

Okomentovat