Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Summer Time - 2.díl - Slepice, kohouti a my

Původní nápad zavedení "letního času" vznikl z důvodu lepšího využití denního světla v letních měsících, kdy je den delší jak v zimě ve většině zemí, kromě oblastí kolem rovníku, kde den a noc trvá zhruba stejně (12 hodin), takže zavádět letní čas nemá smysl.

Netušil jsem ale, že jedna z prvních idejí vznikla už v roce 1784, kdy Benjamin Franklin publikoval nějakou úvahu - Essay on Daylight Saving v Journal of Paris.


Jaké jsou tedy výhody letního času?

Jako hlavní výhoda se udává úspora elektrické energie a dle nějaké studie v US se prý ušetří až 1-3% denně na spotřebě - "small but significant amount". Domácnosti prý spotřebují méně elektřiny ve večerních hodinách, neboť buď jsou později doma nebo se svítí později, bo je déle světlo.

Poznámka 1: Co ti, co pracují doma? Řekl bych, že spotřebují úplně stejně, neboť v létě se obecně doma svítí méně a je jedno, kdy se začíná a kdy končí.

Úspora energie večer je prý větší, jak zvýšená spotřeba energie ráno, kdy většina lidí vstává dříve, což je asi pochopitelné, neboť ráno se sice více svítí, ale zcela určitě není takový cvrkot na elektroměru jak večer, kdy běží naplno PC, TV, video, DVD, myčka, pračka,... Navíc další úspory spatřují zastánci v tom, že si lidi obvykle plánují více aktivit mimo domov, čímž chodí později domů a opět - spotřebují méně energie před usnutím.

Poznámka 2: Je otázka, jestli někde venku nespotřebují jinou energii a jestli když přijdou domů, tak opravdu jdou dříve spát a "šetří tak energii".


Čím argumentují odpůrci letního času?

Nelíbí se jim nutnost přetáčet všechny hodinky, kukačky, plánovací diáře,... někteří mají problémy se spánkem, nejsou schopni usnout, popř. vstávají unaveni a nevrlí. Prý tím pak vzrůstá počet dopravních nehod při ranním provozu a obecně se snižuje pracovní výkon.

Dalším argumentem je, že lidé jsou sice později doma, ale zase jim běží naprázdno klimatizace, popř. když jsou někde dlouho venku, tak sice ušetří doma elektřinu, ale spotřebují více benzínu, neboť více cestují za přáteli, do divadel, kin.

Jeden farmář si taky stěžoval, že se mu jeho slípky špatně adaptují na změnu času a prý jim trvá několik týdnu, než si zvyknou. Jsem netušil, že slepice snáší vajíčka jinak v letním čase - zřejmě podle nějakých kukaček v kurníku :-)

Tak mě napadá, co chudáci kohouti? Jak ti to mají s přechodem na letní čas? To si jako kokrhají, jak chtějí? Nebo jim chovatelé dají nějakou gumičku na zobák, aby kokrhali o hodinu později?

Ještě jedna poznámka:

Jak se projeví změna na letní čas v úspoře energie, když večer zapnu TV sice "později", ale jelikož jsem "k smrti unaven", tak u ní usnu a TV hraje až do rána (to se mi sem tam stává v letním čase i ve standardním čase)?

Nebo jak se letní čas projeví na úspoře energie mých počítačů, kdy mi doma nonstop běží několik počítačů 24 hod. denně, tzn. nezapínám je ani dříve ani později?

Viz pokračování - Co blázní v USA?

0 comments :

Okomentovat