Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Summer Time - 1.díl

Tak nám všem brzy začne platit letní čas, abychom se moc nenudili a ušetřili asi 1% energie díky tomu, že budeme míň svítit. Ha,ha, jak včera poznamenal kolega, tak v US stejně všichni svítí celý den bez ohledu na nějaký letní šibování s časem, takže ty úspory jsou asi sporadické.

Mně konkrétně je tahle změna úplně ukradená, nemá žádný vliv na můj život, neboť si stejně vstávám podle toho, jak se probudím a chodím spát, když mi padají víčka, popř. tělo usne samo, když už nemůže. Základem je to, že mi stačí ke spánku 5-6 hodin a že dělám zajímavou práci, která mi nedá dospat, takže je úplně jedno, jestli vstávám v pět nebo v šest, stejně je to dřív, než budík začne zvonit podle toho nebo onoho času, popř. dle té nebo oné časové zóny.

Důležité je, jak člověk dokáže využít čas, který má k dispozici. A když při tom dokáže nekoukat na hodinky, tak mu může být úplně jedno, kolik je hodin. Když to tedy někomu ušetří pár procent energie, tak proč ne.

Jasně, je potřeba pohlídat těch pár schůzek, začátky divadel, odjezdy vlaků, otvírací dobu na úřadech a v obchodech, začátek školy, pracovní doby... Ale to jsou dle mého maličkosti a je úplně jedno, jestli někdo změnil čas všem v celém státě nebo někdo jen posunul schůzku, kterou jsme měli domluvenou.

Chápu, že někdo může být z takových "zásadních" změn trochu vykolejený, cítí se unavený, či nemůže usnout. Tohle bych ale spíše přičítal stereotypu v životě, přílišnému soustředění se na hodinky, přesnému nalinkovanému životu viz např. jeden z mého okolí:

6:30 - budíček, snídaně s Novou,...
7:05 - úprk na vlak, bus, tram
7:10 - nafasování nějakého čtení zdarma od kamelota
7:17 - ukořistění pěkného sezení ve vlaku, busu, tramvaji
7:55 - píchačky, zapnutí PC, chystání vody
8:01 - voda se vaří, kávička, iDnes.cz, Novinky.cz,...
8:30 - přichází šéf, konec brouzdání na internetu
...
12:00 - odchod na oběd
...
17:00 - úprk z rachoty na vlak, bus, tram
18:00 - volný program, večerní hlášení, vztyčení vlajky, hymna a spánek

...a ráno opět naNovo, a tak pořád dokola okolo stola...


Jak jsem již psal, tak mi je jedno, jestli vstanu v 5 ráno (v případě, že jsem usnul o půlnoci nebo v jednu), popř. v 6 nebo v 7 ráno (při přetočení času nebo usnutí ve 2-3 ráno). Když pracuji "remotely" z domu, tak je to úplně jedno, no a když jedu do officu, tak do 9-9:30 tam jsem taky v pohodě.

Unaven bývám spíše po dlouhém náročném dni, kdy nemám chvíli klidu, kdy musím řešit mnoho věcí rychle, absolvovat několik Web konferencí, popř. dělám opravdu "long hours", tj. 12-14 hod. bez přestávky. Jo, pak bývám ještě někdy "společensky" unaven, když máme nějakou akcičku.

Žádná z těchto věcí však nesouvisí s nějakým hloupým posunováním času.

Viz pokračování - Jaké jsou tedy výhody a nevýhody letního času?

0 comments :

Okomentovat